Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Experts OPTA tijdens webinar:

"Biosector moet visie op biologische verwerking en gezondheid vernieuwen"

In het OPTA webinar over de toekomst van biologische verwerking, dat tijdens BIOFACH plaatsvond, reflecteerden drie experts op de relatie tussen biologisch en gezondheid en de noodzaak voor verdere ontwikkeling. Het thema gezondheid is een van de belangrijkste uitgangspunten van de biologische beweging (IFOAM) en sommige gezondheidskwesties zijn duidelijk geregeld, zoals het verbod op de meeste chemische additieven en GMO's. Het bewijs dat het biologische gezondheidsconcept zin heeft, is het gedrag van de conventionele voedselverwerkende industrie. Veel afzonderlijke punten die deel uitmaken van het biologische voedselgezondheidsconcept, zoals pesticidenvrij, geen additieven en natuurlijke smaakstoffen, zijn door de conventionele voedselindustrie overgenomen in het concept van schone etikettering.

FAO Nova concept versus Nutriscore
Sarah Compson (Soil Association) toonde de consumptie-inname van de vier soorten voedsel volgens het FAO schema: 1. Vers voedsel 2. Licht bewerkt voedsel 3. bewerkt voedsel en 4. Ultra-bewerkt voedsel. Volgens de FAO is vers voedsel gerelateerd aan de meest gezonde en ultra-bewerkte voedsel duidelijk gerelateerd aan de meest ongezonde voedselkwaliteit. De inname van ongezond ultra-bewerkt voedsel is in het VK gestegen tot bijna 50%. In dit verband werd het concept "Nutriscore" besproken en algemeen beschouwd als een ontoereikend concept dat slechts in zeer beperkte mate kan bijdragen tot verbetering, zoals blijkt uit de cijfers voor het VK.

Ursula Kretzschmar (FiBL) benadrukte dat de Nutriscore de werkelijkheid oversimplificeert en ten goede zal komen aan ultrabewerkte voedingsconcepten die in feite ongezond zijn en natuurlijke biologische voeding die minder bewerkt is omdat ze vers fruit bevat in plaats van chemische additieven voor kleur, smaak en zoetheid, in diskrediet zou kunnen brengen.

Dilemma's
Janis Garancs (Aloja Starkelsen) toonde de dilemma's van de biologische verwerkende voedingsmiddelenindustrie. Aan de ene kant moet de industrie rekening houden met technische innovaties die voedselverspilling tegengaan, de distributie verbeteren of zeer delicate gezonde voedingsconcepten voor zuigelingenvoeding verbeteren. Anderzijds moeten we innoveren in onze eigen richting van gespecialiseerde gezondheidsconcepten gebaseerd op de kwaliteit van de natuurlijke ingrediënten. Janis gaf aan dat het de verantwoordelijkheid van de verwerkende industrie is om het doel van het gebruik van verwerkingstechnieken te motiveren; is het alleen voor economische winst, of draagt het bij aan belangrijke onderwerpen als gezondheid en duurzaamheid?

ProOrg uitkomsten in juni 2021
Ursula kondigde de publicatie aan van het beoordelingskader om verwerkingstechnologieën op een holistische en gestandaardiseerde manier te beoordelen en te vergelijken, zodat nieuwe technologieën op hun bio-aanvaardbaarheid kunnen worden getoetst. De ProOrg studieresultaten zullen in juni gepubliceerd worden.

Alle sprekers en moderator Bavo van den Idsert (OPTA) concludeerden dat de biologische sector de visie op het concept van zorgvuldige biologische verwerking moet vernieuwen, vooral met betrekking tot gezondheid. Dit was, is en moet een toegevoegde waarde blijven van biologisch waar consumenten op kunnen vertrouwen, als alternatief voor het ongezonde overbewerkte voedsel in de conventionele sector. Samen met de ontwikkeling van nieuwe biologische gezondheidsinnovaties die in lijn zijn met de gezondheidsprincipes.

De presentatie is hier terug te zien.

Voor meer informatie: www.opta.bio

Publicatiedatum: