Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Kathinka Kamphuis, 't Leeuweriksveld

"Biodiversiteit: een levensverzekering voor de mensenmaatschappij"

"Als biologisch dynamische boerin kijk ik de laatste tijd met verbazing naar de gebeurtenissen in de wereld. Het werk met de grond, de planten en de dieren heeft daarbij veel invloed op mijn zienswijze en zo vertaal ik deze blik ook op de samenleving." Dat schrijft Kathinka Kamphuis, biodynamisch boerin van 't Leeuweriksveld te Emmen in een column over biodiversiteit.

"Met enige regelmaat hoor je alarmerende berichten over de afname van de biodiversiteit. 75% minder insecten en 30% minder vogels sinds 1970 dat klinkt behoorlijk zorgelijk.

Het woord biodiversiteit wordt voornamelijk voor de natuur gebruikt. Bio = leven, diversiteit = verscheidenheid, dus als het goed zit, dan is er om ons heen een grote hoeveelheid verschillende soorten levende wezens. Nauw hiermee verbonden is ook de leefbaarheid op aarde: rijke biodiversiteit zorgt juist voor een goed evenwicht van alle schakels en het zelfreinigend vermogen is ook groter. Biodiversiteit is nodig voor ieders voedselvoorziening en zorgt voor schoon water en schone lucht. Een “levensverzekering voor ecosystemen, “ dat vond ik een mooie uitspraak.

Nu heb ik het idee, dat wij mensen nog veel kunnen leren van de natuur en het leek me een spannend experiment, om het principe van de biodiversiteit ook op andere gebieden te gebruiken. Neem bijvoorbeeld het gebied van hygiëne: een schone leefomgeving draagt bij aan goede gezondheid, maar alles ontsmetten, steriliseren en isoleren zorgt juist weer voor een zwakker immuunsysteem. Ook hier is een biodivers systeem uiteindelijk beter in staat om de boel zelf te reguleren.

Nog een stap verder gekeken: hoe zit het met de “biodiversiteit” bij de menselijke opvattingen, meningen en levensbeschouwingen? Ik zie daar de laatste tijd ook een zekere afname. Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld? Als hier het principe van de biodiversiteit ook past, dan zorgt juist een grote hoeveelheid van verschillende standpunten voor een goed evenwicht, een goed zelfreinigend vermogen, kortom voor een betere leefbaarheid voor de mensen. In een goed gesprek zorgt de diversiteit van verschillende opvattingen juist voor leven en dat kun je ook als een soort van voeding ervaren.

Een “levensverzekering voor de mensenmaatschappij”. Misschien moeten we niet de diversiteit aan opvattingen verschralen, maar de mogelijkheden voor goede ontmoetingen vergroten, om op dat vlak de biodiversiteit te redden?"

Voor meer informatie: 
Wouter en Kathinka Kamphuis
't Leeuweriksveld
info@leeuweriksveld.nl 
www.leeuweriksveld.nl

Publicatiedatum: