Opnieuw hoge prijzen voor Siciliaanse biologische wortelen

Over een aantal weken begint het seizoen van de Siciliaanse bio-wortelen. De afgelopen drie jaar was er weinig aanbod en waren de prijzen hoog. Het Siciliaanse Natura Iblea is gespecialiseerd in de teelt van deze wortelen. Directeur Roberto Giadone, tevens directeur van het online-platform PaniereBio, vertelt over de vooruitzichten voor 2021.

Roberto Giadone

“De afgelopen drie seizoenen was de gemiddelde prijs voor de biologische, nieuwe wortelen in de periode tussen maart en juni erg hoog. Soms liep dit op tot meer dan €0,70 per kilo voor een grote zak wortelen. Dit is het resultaat van een marktschommeling en ook dit seizoen lijken we af te stevenen op een prijs tussen €0,60 en €0,80 per kilo”, zegt Giadone. 

“Dit lijkt inmiddels meer een bevestiging dan een hypothese. Wij van Natura Alba en PaniereBio leveren aan veel van de grote Europese supermarktketens en in november zijn er al leveringen afgesproken met prijzen tussen de €0,80 en €0,95 per kilo voor biologische wortelen in een zak van 1 kg. Als supermarkten bereid zijn deze prijzen te betalen, die dus maanden eerder zijn overeengekomen, betekent dit dat de vraag naar biologische wortelen inmiddels groter is dan het aanbod. Dit betekent op zijn beurt weer dat de detailhandel wat betreft de wortelen niks te vrezen heeft.”

Gele biologische wortelen 'Natura Iblea'

Giadone wijst erop dat de noodzaak is ontstaan om de teeltgebieden voor biologische wortelen uit te breiden. “Het telen van biologische wortelen is namelijk een ingewikkeld en kostbaar proces.” 

“Vanwege de wisselbouw is er voor de teelt van 10 hectare wortelen minstens 25 hectare nodig om te kunnen telen. Dit kosten hiervoor bedragen ruim €13.000,- per hectare en de opbrengst is nooit meer dan 40 ton. Dit houdt in dat de teelt €0,33 per kilo kost en de verwerkings- en verpakkingskosten van €0,30 à €0,35 moeten daar nog bij op worden geteld. Als het ons €0,75 per kilo kost om wortelen te telen, dan is een verkoopprijs (aan de detailhandel) van €0,80 zeker niet buitenproportioneel. Dit is voor het eerst dat de prijs wordt bepaald door de teelt en niet door twijfelachtige logica.”

Proeven in het veld

Voorspelling voor het seizoen 2021
“Voor seizoen 2021 zijn de hoeveelheden gelijk aan die van vorig seizoen”, zegt Giadone. Het seizoen zal naar verwachting een paar dagen eerder van start gaan. De echte grote hoeveelheden zullen rond 15 april worden geoogst. Natura Iblea en Paniere zullen dit jaar naar verwachting 5.700 ton biologische wortelen en 850 ton biologische gele wortelen op de markt brengen.

“Om aan de toenemende eisen van onze klanten te voldoen, beginnen we vanaf maart met een verdubbeling van de verwerkingslijn. Het gaat om 4.0 systemen, dus technologisch gezien is dit zeer geavanceerd. We hebben hiermee een capaciteit van ongeveer 9 ton per uur en de verpakkingen lopen uiteen van kratten tot zakken. Al onze wortelen ondergaan een hydrocooler behandeling op 3 graden.”

Wortelen van Natura Iblea

Niemand denkt dat we kunnen speculeren over de prijzen of deze kunnen wijzigen. Ik heb het dan met name over de wortelen, waarvan de prijs stabiel zal blijven, net zoals dat de afgelopen jaren het geval was. De prijzen van de wortelen van Natura Iblea zullen niet hoger worden dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar”, besluit Giadano. 

*Alle foto's zijn verstrekt door het bedrijf.

Voor meer informatie:
Roberto Giadone   
sale@naturaiblea.it
Natura Iblea Scrl
C.da Marabino c.p. 19
97015 Ispica (RG) - Italië
+39 0932 955696
naturaiblea@naturaiblea.it
www.naturaiblea.it
www.panierebio.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven