Vanavond Q&A webinar

Aardpeer haalt binnen week 1 miljoen euro op

Tholen - Binnen een week na de lancering van Aardpeer op woensdag 27 januari werd er al een miljoen euro opgehaald met de verkoop van obligaties, uitgegeven door Stichting BD Grondbeheer. Met dat geld wordt geïnvesteerd in het aankopen van grond voor natuurvriendelijke landbouw. 

De lancering werd door ruim 2750 mensen gevolgd en er kwamen goede reacties na afloop, vertelt Kees van Biert, voorzitter van Stichting BD Grondbeheer. "Het streven is vijftien miljoen, dus we zijn goed op weg. Daarmee schatten we ruim 200 hectare te kunnen aankopen. We richten ons met de verkoop van obligaties niet alleen op burgers maar ook op grotere investeerders en bedrijven. Zo hopen we heel veel mensen te kunnen verbinden die zich samen inzetten voor de transitie van de landbouw." 

Boeren kunnen zich aanmelden
Sinds deze week kunnen boeren zich bij Aardpeer aanmelden met hun grondvraag. "De boeren moeten aansluiten bij de drie pijlers van Aardpeer: economisch gedragen, natuur gedreven en sociaal verbonden. Kortom: boeren die niet alleen bezig zijn met produceren maar ook met de aarde zijn begaan. Boeren met een missie dus. We toetsen op twee punten: hoe duurzaam de onderneming nu is maar ook welke impact de ondernemer wil maken met het grondvraag." 

De grond is niet alleen bedoeld voor boeren met uitbreidingsplannen, vertelt Kees. "We zijn er voor boeren die het roer omgooien en een stuk grond van de buurman willen kopen, maar ook voor startende boeren met duurzame plannen en andere voedselinitiatieven."

Aardpeer verwacht dat er veel aanmeldingen zullen komen. Daarom zal er een selectie van de initiatieven plaatsvinden. Aanvragen die nu niet in behandeling kunnen worden genomen vanwege overschrijding van het totale bedrag komen wellicht in aanmerking voor een volgende ronde.

Vanavond webinar
Vanavond organiseert het platform om 20.00 uur een webinar waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om vragen te stellen over dit initiatief. "Over financiën, de manier waarop wij met de bodem omgaan, de visie van de boeren in wie we investeren... Wij hopen met de Q&A ook te kijken wat er speelt in onze doelgroepen."

Klik hier om je aan te melden voor de webinar.

Initiatiefnemers Stichting BD Grondbeheer, Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre, onderdeel van Triodos Bank, willen met Aardpeer landbouwgronden voor minimaal zeven generaties veiligstellen en zich daarmee inzetten voor de transitie naar een sociale en natuurvriendelijke voedselketen. Het kernteam wordt gevormd door Kees van Biert, Danielle de Nie, Liesbeth Soer en Geert van der Veer van de 4 organisaties. Het comité van aanbeveling bestaat uit Pablo Tittonell, Jan Willem Erisman, Willem Ferwerda en Matthijs Bierman en werd deze week aangevuld met Natasja Kooiman en Imke de Boer.

Voor meer informatie: www.aardpeer.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven