Pleidooi voor vrijstelling van certificatieplicht voor verkooppunten met beperkte omzet

SGP: voorkom onnodige rem op verkoop bio-producten

Verkooppunten van onverpakte biologische producten moeten zich vanaf 1 januari aanstaande verplicht laten certificeren voor deze verkoop. Toezichthouder Skal brengt hier jaarlijks meer dan 500 euro voor in rekening. Of het nu gaat om de speciaalzaak op de hoek of een supermarktketen, iedereen krijgt ermee te maken. De SGP-fractie in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze certificatieplicht. Voor marktkooplui en speciaalzaken die maar enkele biologische producten verkopen staan de certificatieplicht en de bijbehorende kosten niet in verhouding tot de omzet die ze uit deze verkoop halen. Zij zullen afhaken, terwijl het voor het stimuleren van de verkoop en productie van biologische producten juist van belang is dat de producten via zoveel mogelijk verkooppunten aangeboden worden.

De SGP gaat volgende week bij de begrotingsbehandeling landbouw pleiten voor een vrijstelling van de certificatieplicht voor verkooppunten met een beperkte omzet van biologische producten. De Verordening biologische productie geeft lidstaten ruimte om zo'n vrijstelling in te voeren. Ook moet bij de tariefstelling wat de SGP betreft meer rekening gehouden worden met de omzet.

Voor meer informatie: h.maljaars@tweedekamer.nl 

Reactie Skal
Desgevraagd reageert Skal-directeur Nicolette Klijnhout-Klijn als volgt op het bovenstaande bericht: "We hebben met interesse kennisgenomen van deze reactie van de SGP en wachten de verdere politieke besluitvorming hierover af. Als uitvoeringsorganisatie voeren wij de certificatieplicht van verkooppunten uit conform de Europese wetgeving. Het wel of niet inzetten van de uitzonderingsregel is het domein van onze opdrachtgever LNV. Onze tariefstelling 2021 ligt ter besluitvorming voor bij LNV, de genoemde bedragen zijn dan ook nog niet definitief."

"Wat wel belangrijk is om toe te voegen als nuance, is dat de certificatieplicht alleen geldt voor verkooppunten die een handeling verrichten met het product (snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten) of die onverpakte producten verkopen."

Klik hier voor meer informatie over de certificatieplicht van verkooppunten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.