"Het viel ons op hoe open de mensen in de bio-branche zijn"

Melktap en mobiele kippenkar nieuwe stappen in 'bio-avontuur'

Tholen - Bio-melkveebedrijf Peeters is gestart met een melktap. Consumenten kunnen zelf biologische melk komen tappen in de daarvoor bestemde ruimte aan de Aengwirderweg 142 in het Friese Luinjeberd. Ook is in september een mobiele kippenkar in gebruik genomen. Het zijn twee nieuwe stappen in het 'bio-avontuur' dat Joost Peeters en Esther Lolkema drie jaar geleden aan zijn gegaan, toen ze besloten om naar de biologische bedrijfsvoering om te schakelen. "We leveren nu meer dan een jaar biologische melk. In september was het een jaar geleden dat ons omschakeltraject officieel afgerond was. We leveren onze bio-melk sindsdien aan Royal A-ware", vertelt Esther.

Het 'melkhuisje'.

Door voor biologisch te kiezen, konden Joost en Esther het gezinsbedrijf starten dat ze graag wilden. "Na een tijd in het buitenland wilden we raag terug naar Nederland. Toen hebben we met een schuin oog al naar biologisch gekeken, maar kwam het er niet van. We hebben uiteindelijk samen besloten om extensiever te gaan boeren. Verdere schaalvergroting paste niet bij ons."

Joost en Esther bij de melktap. 

Gedurende het omschakeltraject hebben Joost en Esther de nodige ondersteuning gekregen. Zo doen ze mee aan de studiegroep, die nog altijd doorloopt onder begeleiding van Kees Water. "Hierin kunnen we veel van elkaar leren." Tijdens het omschakeltraject hebben ze veel om zich heen gekeken. "We hebben heel veel informatie ingewonnen bij andere bio-melkveehouders. Het viel ons op hoe open de mensen in de biobranche zijn. Er is geen geheimzinnigheid en problemen worden besproken."

Waarom een melktap?
Hoe zijn ze op het idee gekomen om een melktap te starten? "Drie jaar geleden hebben we de Biobeurs in Zwolle bezocht en raakten we enthousiast over de werkwijze. We besloten voor omschakeling te gaan. Tijdens ons tweede bezoek aan de beurs raakten we in gesprek met een jong stel. Zij hadden een melktap geopend. Dit leek mij meteen ook wel wat." Met de opening van de melktap is dus een grote wens van Esther in vervulling gegaan. "Hiermee kunnen we onze producten en het bedrijf meer onder de aandacht brengen bij de consument."

Openingstijden melktap
Naast de melk is er ook een automaat in het 'melkhuisje' te vinden met aanvullende bio-producten. En er zijn geschenkpakketjes te koop. Bij het gebruik maken van de melktap kan met de pin en contant worden betaald. Contant geld is wel handiger, omdat de fles aangeschaft moet worden en de andere automaat alleen muntgeld accepteert. Er hangt een bel in het huisje voor wanneer er storing is, men geld wil wisselen of vragen heeft. De melktap is alle dagen open tussen 7:00 en 20:00 uur.

Mobiele kippenkar
De melktap is overigens niet de enige nieuwkomer op het bedrijf. Sinds september heeft het melkveebedrijf namelijk ook een mobiele kippenkar in de wei staan. "Ook weer zo'n leuke innovatie die goed past bij biologisch. We zijn dus echt helemaal om, vinden de bio-werkwijze heel leuk. Hoe meer je er in komt, hoe bewuster je zelf ook wordt."

Voor meer informatie:

Esther Lolkema
Biologisch melkveebedrijf Peeters
Aengwirderweg 142
8459 BR Luinjeberd
06 24135312
info@melktapluinjeberd.nl  
facebook 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven