Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna helft Nederlanders kiest portemonnee boven duurzame vaste lasten

Een duurzame verzekeraar, energiemaatschappij of provider? Bijna de helft (47%) van de Nederlanders is niet bereid voor de duurzame optie voor hun vaste lasten te kiezen als deze duurder is dan de niet-duurzame optie. Toch is een kwart van de Nederlanders wél bereid iets meer neer te leggen voor verduurzaming van hun vaste lasten. De jongere generatie geeft vaker aan extra te willen betalen dan de 30-plusser. De meerderheid van de groep, die bereid is meer te betalen voor duurzaamheid, zou maximaal € 360,- per jaar hiervoor bij willen leggen. Groene energie is tot nu toe de meest populaire verduurzaming. Toch ontbreekt voor velen de link tussen duurzaamheid en de premie voor verzekeringen nog altijd. Sommige verzekeraars investeren namelijk de ontvangen premies in duurzame projecten. Dit blijkt uit de Vaste Lasten Index van online consumentenadviseur Pricewise die jaarlijks wordt gepubliceerd, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Maximaal € 30,- per maand extra voor duurzaamheid
Slechts 28% van de Nederlanders geeft aan bereid te zijn om maandelijks meer te betalen om hun vaste lasten te verduurzamen. Driekwart van deze groep is bereid maximaal € 30,- per maand extra neer te leggen. Dat is € 360,- per jaar. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, zijn hogere kosten niet per se een gevolg van duurzame vaste lasten. “Soms kost een groen energiecontract of een verzekering waarbij de verzekeraar investeert in duurzaamheid evenveel of zelfs minder dan een grijs energiecontract of een verzekering bij een verzekeraar met traditionele investeringen. Dat is natuurlijk dubbelop winst. Goed oriënteren is bij verduurzaming van de vaste lasten belangrijk. Desondanks is bijna de helft van de Nederlanders niet bereid voor de duurzame optie te kiezen op het moment dat deze duurder is dan de niet-duurzame optie."

Bij 18- tot 30-jarigen en hoge inkomensgroepen leeft de verduurzaming van vaste lasten het meest. Zij zeggen vaker - in vergelijking tot 30-plussers en lage inkomensgroepen - 'ja' op de vraag of zij bereid zijn meer te betalen voor duurzaamheid. Ruim een kwart van de Nederlanders (26%) blijft neutraal.

"Geen duidelijke link tussen duurzaamheid en premie bij consument"
Uit het onderzoek komt naar voren dat men vooral bereid is om extra te betalen voor groene energie. Volgens Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, zien veel consumenten nog geen duidelijke link tussen duurzaamheid en de premie die zij of hun werkgever maandelijks overmaken naar hun pensioenfonds of verzekeraar. "Het is voor lang niet iedereen duidelijk dat het geld dat je aan premies betaalt, in veel gevallen door die partijen wordt belegd. Nederland is ondanks de crisis nog steeds een rijk land. Het gaat dan ook om vele honderden miljarden euro's aan investeringen per jaar. Dat vele geld kan op een traditionele manier worden belegd, waarbij uitsluitend wordt gekeken naar financiële opbrengst, maar het kan ook duurzaam. In dat geval vragen beleggers zich ook af welke invloed hun investeringen hebben op zaken als mens en milieu."

Bron: Pricewise.nl

Publicatiedatum: