Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland Schoon lanceert #mondkapjegeenzwerfkapje

Vrees voor toename 'zwerfkapjes' door mondkapjesplicht

Sinds de uitbraak van het coronavirus worden gebruikte mondkapjes steeds vaker op straat gegooid. Met de mondkapjesplicht in aantocht vrezen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation dat het probleem van 'zwerfkapjes' alleen maar groter zal worden. Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving, is er ook een mogelijk risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden. "Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje", is de boodschap van Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Om iedereen bewust te maken van deze boodschap, is vandaag de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje gelanceerd.

"Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur. Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid", aldus Helene.

Mondkapjes worden steeds vaker zwerfkapjes. Bron: PR.

Mondkapjes het nieuwe zwerfafvalprobleem
Op dinsdag 13 oktober kondigde de overheid strengere maatregelen aan in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Een van deze maatregelen is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Momenteel wordt gewerkt aan de 'coronawet' die dit verplicht maakt. Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation vrezen dat wanneer er meer mondkapjes gedragen worden, er ook meer op straat en in de natuur belanden. Dit nieuwe zwerfafvalprobleem werd al aan het begin van de coronacrisis geconstateerd en neemt naar verwachting alleen maar toe. Ook Supporters van Schoon melden steeds vaker dat er mondkapjes op straat gevonden worden. In aanloop naar de mondkapjesplicht roepen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation daarom op van een mondkapje geen zwerfkapje te maken en gebruikte mondkapjes weg te gooien in de afvalbak.

#mondkapjegeenzwerfkapje
Met de slogan 'Maak van je mondkapje geen zwerfkapje' doen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Nederland Schoon is tevens initiatiefnemer van de Landelijke Opschoondag. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Over Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation is een 'single issue'-milieuorganisatie en houdt zich maar met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Om dat doel te bereiken, legt PSF graag de vinger op de zere plek en wordt steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid benadrukt, zoals met de Plastic Health Summit en campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Ook organiseert PSF ieder jaar de Nederlandse editie van World Cleanup Day.

Publicatiedatum: