Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Organic Denmark en The Vegetarian Society of Denmark richten The Plant-based Knowledge Center op

Deens kenniscentrum moet transitie naar plantaardig dieet versnellen

Op 1 oktober 2020 hebben Organic Denmark en The Vegetarian Society of Denmark een nieuw kenniscentrum opgericht: The Plant-based Knowledge Center. Het nieuwe kenniscentrum biedt een platform voor onderzoeksprojecten, kennisdeling en experimenten om de transitie naar meer biologische en plantaardige voeding te versnellen. Het doel is om de kennisbasis voor een meer biologisch en plantaardig voedselsysteem van boer tot bord te versterken.

De achtergrond van het partnerschap is de noodzaak om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken waarmee de samenleving vandaag wordt geconfronteerd op het gebied van duurzaamheid, waaronder klimaat, biodiversiteit en volksgezondheid - die allemaal vragen om aanzienlijke veranderingen in het voedingspatroon en dus veel meer kennis over plantaardige voeding en duurzame voeding en de productie hiervan. Projecten bij het Plant-based Knowledge Center zullen zich onder meer richten op de teelt, marketing en bereiding van in Denemarken geproduceerde planteneiwitten en andere manieren om de biologische plantaardige voeding van de toekomst te promoten en te ontwikkelen.

Over de oprichting van het kenniscentrum zegt Per KĂžlster, voorzitter van de raad van bestuur van Organic Denmark: "Voor ecologen is het altijd al heel natuurlijk geweest om het voortouw te nemen als het gaat om het effenen van de weg naar een duurzamere toekomst. De noodzakelijke groene omschakeling van ons voedselsysteem is geen uitzondering. Op het bord van de toekomst zal plantaardig voedsel domineren, terwijl vlees een zorgvuldig georkestreerde, hoogwaardige ondersteunende rol zal spelen - biologisch natuurlijk."

Een holistische benadering
Het werk van het centrum zal het vermogen van Denemarken ondersteunen om te voldoen aan de aanbevelingen van de EAT-Lancet Commission over 'Healthy Diets From Sustainable Food Systems' en de 17 Sustainable Development Goals van de VN, terwijl een holistische benadering wordt gegarandeerd om deze doelstellingen te bereiken. Een belangrijk uitgangspunt van het centrum is dat ecologie en een plantaardig dieet samen de weg banen voor duurzamere voedselproductie en duurzamere voedselconsumptie, zodat de groene en klimaatvriendelijke transitie niet ten koste gaat van onze bijvoorbeeld grondwater, dierenwelzijn of biodiversiteit.

Rune-Christoffer Dragsdahl, secretaris-generaal van The Vegetarian Society of Denmark, voegt eraan toe: "De oprichting van dit kenniscentrum door Organic Denmark en The Vegetarian Society of Denmark zorgt ervoor dat ecologie en de verschuiving naar duurzame voeding hand in hand gaan - en niet lopen als twee afzonderlijke agenda's. Een holistische benadering is noodzakelijk ten behoeve van het milieu, mens en dier."

Voor meer informatie: www.plantebaseretvidenscenter.dk 

Publicatiedatum: