Welk effect krijgt Corona op de foodomzet van 2020 en 2021?

Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) heeft een zeer nauwkeurige analyse gemaakt van de effecten van de Corona crisis op de totale foodconsumptie. FSIN-directeur Jan-Willem Grievink deelt een aantal hoofdlijnen uit het rapport:

  • De foodomzet van de klassieke Horeca daalt met 43,6% in 2020 en veert in 2021 weer op, maar toch nog 15% lager dan in 2019.
  • Bij Catering wordt het omzetverlies 41,6% en ook daar veert de omzet in 2021 iets terug, maar toch nog meer dan 30% lager dan in 2019.
  • Het gemakskanaal (met fastservice restaurants, pompshops, foodomzet op stations en vliegvelden etc) daalt met 25,3%, maar komt in 2021 weer boven de omzet van 2019 terecht. Pompshops doen het overigens veel beter. Daar is de omzetdaling in 2020 slechts 3,7%.
  • Supermarkten en speciaalzaken zijn de grote winnaars met omzetplussen rond de 9% of meer.
  • De consument gaat in totaal dus in 2020 voor € 3,8 miljard bezuinigen (een min van 6,4%). Niet omdat we minder zijn gaan eten, maar juist onze (zelfs luxe) voedings- en genotmiddelen veel meer zijn gaan kopen op ‘goedkopere’ plekken en die thuis zijn gaan consumeren.


Leden kunnen dat uitgebreide rapport bekijken via https://lnkd.in/g-gZjUY

Voor meer informatie:
FSIN
Dr. W. Dreeslaan 1c
6721 ND Bennekom
T: 088 730 48 00
info@fsin.nl 
www.fsin.nl

 

 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven