Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) heeft een zeer nauwkeurige analyse gemaakt van de effecten van de Corona crisis op de totale foodconsumptie. FSIN-directeur Jan-Willem Grievink deelt een aantal hoofdlijnen uit het rapport:
- De foodomzet van de klassieke Horeca daalt met 43,6% in 2020 en veert in 2021 weer op, maar toch nog 15% lager dan in 2019.
- Bij Catering wordt het omzetverlies 41,6% en ook daar veert de omzet in 2021 iets terug, maar toch nog meer dan 30% lager dan in 2019.
- Het gemakskanaal (met fastservice restaurants, pompshops, foodomzet op stations en vliegvelden etc) daalt met 25,3%, maar komt in 2021 weer boven de omzet van 2019 terecht. Pompshops doen het overigens veel beter. Daar is de omzetdaling in 2020 slechts 3,7%.
- Supermarkten en speciaalzaken zijn de grote winnaars met omzetplussen rond de 9% of meer.
- De consument gaat in totaal dus in 2020 voor € 3,8 miljard bezuinigen (een min van 6,4%). Niet omdat we minder zijn gaan eten, maar juist onze (zelfs luxe) voedings- en genotmiddelen veel meer zijn gaan kopen op ‘goedkopere’ plekken en die thuis zijn gaan consumeren.
Leden kunnen dat uitgebreide rapport bekijken via https://lnkd.in/g-gZjUY
Voor meer informatie:FSIN
Dr. W. Dreeslaan 1c
6721 ND Bennekom
T: 088 730 48 00
info@fsin.nl
www.fsin.nl