Awards uitgereikt in Rotterdam Ahoy

Bio-restaurant Veggies on Fire wint Gaia Green Award

Op dinsdag 22 september 2020 zijn voor de vijfde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Dit gebeurde in de Rotterdam Ahoy tijdens de netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam. De awards zijn in drie categorieën ingedeeld; hotels, restaurants en strandpaviljoen. Onder toeziend oog van 250 bezoekers zijn de volgende winnaars bekend gemaakt:

Hotels – Stayokay (Bergen op Zoom)
Restaurants – Veggies on Fire (Den Haag)
Strandpaviljoens – Beachclub Birds (Den Haag)

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven in Nederland en België die opvallen op het gebied van duurzaamheid. De winnaars van deze editie ontvingen een award die speciaal is ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars onder andere een dinercheque van Euro-Toques.

Beste F&B concept: Beachclub Birds (Den Haag)
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage. De ‘Falco Eleonora Award 2020' is gegaan naar Beachclub Birds.    

Voorzitter van de jury en oprichter van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover: "Beachclub Birds is met recht een groen nest waarbij duurzaamheid en sociaal ondernemerschap hand in hand gaan. Op de menukaart staan diverse producten waarbij een deel van de opbrengst via de leveranciers wordt gestoken in het planten van bomen en het verzorgen van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden."

Publieksprijs: Noorderlicht (Amsterdam)
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is gegaan naar Noorderlicht. Deze Amsterdamse locatie kreeg maar liefst 22,5% van de publiekstemmen. Middenin de rauwe industriële en artistieke omgeving van de NDSM-werf bieden zij lekkere, gezonde en verantwoorde gerechten aan. Op de menukaart wordt bijvangst aangeprezen en is het een locatie met een sfeervol podium voor muzikanten en creatievelingen die de wereld graag een beetje mooier willen maken.

Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Machiel van Dooren (Made Blue Water) laat weten dat ondanks de COVID-19 crisis duurzaamheid nog steeds hoog op de agenda staat: ‘COVID-19 heeft een enorme weerslag op de horecasector, maar heeft er ook voor gezorgd dat horecalocaties hun eigen concept nog eens onder de loep hebben genomen. Duurzaamheid als onderscheidend vermogen wordt hierin steeds belangrijker’. 

Groene hotspots
De winnaars van de Gaia Green Awards hebben laten zien dat zij qua duurzaamheid een voorbeeldfunctie zijn voor de rest van de sector. Sander Verschuren van Green Leisure Group (medeorganisator Gaia Green Awards) laat weten dat de jury vooral heeft gekeken of locaties duurzaamheid op alle fronten hebben doorgevoerd. Dit was zeker het geval bij Stayokay Bergen op Zoom (winnaar categorie Hotels): "Als keten van hostels spant deze locatie zich in de volle breedte in om te verduurzamen. Circulaire bedrijfskleding, een groen dak, zonnepanelen, het tegengaan van Food Waste; alles komt samen in de natuurlijke omgeving bij de locatie in Bergen op Zoom."

Veggies on Fire (winnaar categorie Restaurants) is volledig vegan, 100% palmolievrij en werkt met 100% biologische producten. Voor de tweede keer op rij wordt dit restaurant uit Den Haag beloond met de Gaia Green Awards.

Beachclub Birds (winnaar categorie Strandpaviljoens) heeft zich ingezet om met alle strandpaviljoens op het Zuiderstrand aan te sluiten bij de ‘Plasticvrij Terras’ beweging. Naast de menukaart met verantwoorde producten maakt het paviljoen volledig gebruik van LED lampen en staan er waterloze urinoirs op het heren sanitair. Voor de inspanningen behaalden Beachclub Birds in 2020 ook het GOUDEN Green Key certificaat.

Partners Gaia: De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure Group.

Editie 2021
Duurzame horecalocaties in Nederland en België hebben vanaf januari 2021 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de zesde editie van de Gaia Green Awards. 

De winnaars van de Gaia Green Awards 2020 tijdens de netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy.

Veggies on Fire (Den Haag) – Winnaar categorie Restaurants

StayOkay  (Bergen op Zoom) – Winnaar categorie Hotels

Strandpaviljoen Birds  (Den Haag) – Winnaar categorie Strandpaviljoens en Falco Eleonora Award 2020

Voor meer informatie: www.gaiagreenawards.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven