"Dit soort gewassen worden steeds meer gewaardeerd door de Europese markten"

Agrieuropa wil bio-lijn gaan opzetten

"Voor het aankomende winterseizoen hebben we het areaal voor courgettes en koolrabi verhoogd met 40 hectare. Daarnaast telen we nu voor de eerste keer peterselie. We zijn erg benieuwd hoe zowel de binnenlandse als buitenlandse markten hierop zullen reageren. Peterselie vertegenwoordigt een nichesegment, maar de marges zijn interessant", zegt Aberto Nocera, directeur van de coöperatie Agrieuropa dat is gevestigd in het Italiaanse Terracina, regio Lazio.

De gewassen die nu door Agrieuropa worden geteeld, zijn gelijk aan het vorige winterseizoen. Een aantal voorbeelden zijn koopraap, radijs, spinazie, courgette en valeriaan. Er wordt geteeld op 600 hectare, zowel in de volle grond als onder tunnels.

"In Italië neemt de biologische spinazieteelt steeds meer toe terwijl de conventionele teelt afneemt. Ook in andere Europese landen is dit een trend, maar de consumptie van dit gewas neemt echter af. Ook het areaal bestemd voor dit gewas is in de loop der tijd afgenomen. Acht jaar geleden was dit 80 hectare en nu zitten we op 50 hectare."

"De afzet op de Italiaanse markten vormt slechts 10% van onze omzet. De andere 90% halen we uit export naar Oosterse landen, Duitsland en Midden-Europa. De gewassen die worden afgezet op de Scandinavische markten zijn sla en babyleaf. Rond half november beginnen we met de afzet in het buitenland en dit eindigt in mei."

Valeriaan vertegenwoordigt één van de belangrijkste gewassen van de coöperatie. "Het was een goed winterseizoen voor valeriaan. Ondanks het coronavirus was de vraag groot. Ook de verkooptrend in de zomer was bevredigend."

"Onze gewassen zijn nul-residu, maar we zijn van plan om de komende jaren een bio-lijn op te zetten. Dit soort gewassen worden steeds meer gewaardeerd door de Europese markten."

Voor meer informatie:

Alberto Nocera
Agrieuropa Soc. Coop. Agr. 
S.S. 148 Pontina Km 97,700
04019 Terracina (LT) Italië
+39 0773 756158
commerciale@agrieuropa.it
www.agrieuropa.it   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven