Zojuist heeft de EU bekend gemaakt de invoering van de nieuwe verordening voor biologische productieregels uit te stellen met een jaar van 1 januari 2021 naar 1 januari 2022. Hoewel dit uitstel nog officieel een voorstel is, achten Bionext en IFOAM EU het zeer waarschijnlijk dat dit voorstel zal worden aangenomen door het Europese Parlement en de Raad.
Marian Blom
Belangrijkste reden voor het uitstel van de invoering van de nieuwe verordening is het feit dat de inhoudelijke teksten van de verordening nog niet definitief zijn afgerond. Deze vertraging is onder andere ontstaan door de coronacrisis. Bionext heeft in samenwerking met collega’s van IFOAM EU op aangedrongen de invoering met een jaar uit te stellen. Belangrijkste reden om aan te dringen op uitstel van invoering is om de verschillende controle-instanties in staat te stellen zich in voldoende mate zich voor te bereiden op deze nieuwe verordening regels.
Marian Blom, vicevoorzitter van het bestuur van IFOAM EU noemt het besluit om het uitstel in gang te zetten verstandig. "We zijn de Europese Commissie dankbaar dat ze naar de zorgen van biologische boeren, verwerkers, retail en certificeerders in heel Europa hebben geluisterd. Die hebben de verzekering nodig dat ze voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving, waardoor ook de kwaliteit van de biologische productie en het controlesysteem hoog blijft. Om de procedure spoedig af te ronden, moedigen we het Europees Parlement aan, om het voorstel zonder verdere vertraging met de vereenvoudigde procedure aan te nemen per 1 januari 2022."
De nieuwe biologische verordening werd in mei 2018 aangenomen met de intentie om het 1 januari 2021 in te voeren. De wet bevat echter een flink aantal verwijzingen naar uitvoeringsregels met technische eisen voor de biologische productieregels, groepscertificatie en het controlesysteem. En die zijn ondanks het intensieve werk van de Europese Commissie en de Lidstaten nog niet allemaal afgerond. In het beste geval zullen alle regels enkele weken voor jaareinde helder zijn. En dat laat een te korte tijd over voor producenten en controle-instanties om zich voor te bereiden.
Voor meer informatie:
Marian Blom
Gerdine Kaptijn
Bionext
[email protected]
[email protected]