Beleid voor uitbreiding biologische landbouw laat nog op zich wachten

In 2030 moet 25% van het EU-landbouw areaal biologisch zijn, volgens de plannen van de Europese Commissie. Hoe het Nederlandse kabinet deze plannen gaat uitwerken in beleid, is nog niet duidelijk. Minister Schouten liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat ze hen begin juli op de hoogte zal stellen van de kabinetspositie ten aanzien van gewasbescherming en biologische landbouw. 

Hoe denkt de minister het huidige areaal biologisch van 3,3% te verhogen naar 25% zoals in de strategie├źn genoemd wordt? Hoe gaat zij zorgen voor meer vraag naar biologische producten? Heeft zij de ambitie van Nederland op dit gebied een koploper te maken in plaats van een hekkensluiter? Zo luidden de vragen van onder meer de GroenLinks-fractie aan minister Schouten. In antwoord daarop schreef Schouten dat het kabinet 'de biologische sector nu ondersteunt bij de verdere doorgroei via het innovatiebeleid, het wegnemen van belemmeringen, het omschakelfonds voor biologische en kringlooplandbouw en het geven van faciliteiten voor kennisvermeerdering en informatie-ontsluiting'. 

Ook refereerde ze kort aan het rapport dat de Algemene Rekenkamer onlangs uitbracht. Dat stelde dat de minister de biologische sector te weinig ondersteunt en dat er onder andere winst valt te behalen uit voorlichting over het biologisch keurmerk. Daar zal aan worden gewerkt, volgens Schouten. "Het kabinet heeft de recente aanbeveling van de Algemene Rekenkamer overgenomen om door middel van voorlichting de waarde van het biologische keurmerk aan consumenten duidelijk te maken."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven