Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Restaurant Logica behaalt naast EKO-Keurmerk ook Green Key

"Klanten waarderen het als je daadwerkelijk kunt aantonen dat je duurzaam bezig bent"

Tholen - Naast het EKO Keurmerk Horeca 100% Goud dat al aan de muur prijkte, konden Bart van Leeuwen en Bianca van Restaurant Logica in Leiden er onlangs ook het keurmerk van Green Key Goud bijvoegen. “We durven misschien meer dan een ander”, aldus Bart. “Het is niet moeilijk om te zeggen dat je zoveel mogelijk duurzaam werkt. Klanten waarderen het als je daadwerkelijk kunt aantonen dat je duurzaam bezig bent.”

Lokaal en seizoensgebonden
Het EKO Keurmerk Horeca 100% Goud geeft aan dat alle producten op de menukaart van Restaurant Logica biologisch gecertificeerd zijn. "Met het bepalen van welke gerechten we op de menukaart zetten, houden we rekening met de plaats van herkomst en of het product wel in het seizoen past. We kiezen altijd voor zo lokaal mogelijke producten. Natuurlijk hebben we ook koffie en bijvoorbeeld jackfruit op de kaart staan, die lokaal niet geproduceerd worden. Dan kiezen we wel altijd voor biologisch en fairtrade varianten."  

Duurzame bedrijfsvoering
Het Green Key certificaat gaat over de bedrijfsvoering. Bedrijven met dit certificaat doen er alles aan om het milieu zo min mogelijk te belasten. Er wordt bijvoorbeeld zuinig omgegaan met water en energie en afval wordt keurig gescheiden.

Restaurant Logica bevindt zich aan de Stille Rijn in Leiden.

Hoewel keurmerken altijd met uitgebreide toetsing gepaard gaan, hoefden Bart en Bianca dit keer niet veel aan te passen aan de bedrijfsvoering. “We voldeden eigenlijk al aan alle keureisen. We hebben bijvoorbeeld vanaf de start in 2012 nooit portieverpakkingen gehad en gebruiken al zo min mogelijk plastic. Ook nu we corona-maatregelen moeten nemen, wijken we daar niet vanaf. We verkopen nu tijdelijk geen koekjes meer, omdat we ze niet willen verpakken. De paar dingen die we hebben veranderd, hadden we al op de planning staan. Zo wordt ons afval nu opgehaald door InzamelHelden met elektrische bakfietsen.”

Opstarten na maandenlange sluiting
Het opstarten na de sluiting door coronamaatregelen, verloopt volgens Bart moeizaam maar wel beter dan verwacht. “Ik zie weer veel vaste klanten die drie maanden nergens uit eten konden gaan. Veel horeca-zaken hebben in die maanden een bezorgservice opgezet maar daar hebben wij bewust niet voor gekozen. We hikten er tegen het extra afval op dat je dan hebt door het verpakken. Er zijn wel allerlei duurzame alternatieven voor plastic verpakkingen, maar dat kan nog niet goed gescheiden worden van restafval.”

Klanten zitten graag op het terras.

Het was dus een opluchting voor Bart en Bianca dat op 2 juni de deuren van het restaurant weer mochten openen. “We proberen het stapsgewijs weer te openen. We serveren nu alleen lunch en nog geen diner. Het is namelijk nog lastig om mensen binnen te krijgen. Mensen zitten liever op het terras dan binnen, hoewel er binnen ruimte genoeg is. Zodra er genoeg vraag is zullen we het diner weer oppakken. Wel zijn we nu ook op zondag open.”

Voor meer informatie: www.lunchroomlogica.nl