BioTeam Agrifirm verbindt kennis en ondernemers

"Verfrissend voor ons om met jonge mensen te werken"

De biologische afdeling van coöperatie Agrifirm deelt zoveel mogelijk haar kennis met klanten. Volgens Arend Zeelenberg geeft het BioTeam kennis door over biologisch en legt het verbindingen tussen de ondernemers. "Wij kunnen faciliteren bij het vinden van kennis en connecties", zegt hij.

Als grote coöperatie met veel leden en veel toeleveranciers en klanten komt een berg aan informatie samen in het BioTeam. De vijftien adviseurs daarvan leggen daarbij de verbanden tussen de sectoren, plantaardig en dierlijk, bekijken de vragen van veehouders en plantentelers en zien de nieuwe mogelijkheden voor advies en productontwikkeling.

Arend Zeelenberg (r) op een bijeenkomst van BioAcademy in Driebergen © Jorg Tönjes 

Agrifirm onderzoekt zelf ook de biologische teelt en markt. "Onderzoeksresultaten en bevindingen worden gedeeld met het BioTeam. De collega’s in het veld zijn daarmee voor de leden adviseur en specialist. Zo geven we de kennis en het advies mee bij de producten en diensten aan de leden," aldus Arend. Bij het vergaren van kennis werkt het team ook samen met studenten. "We hebben altijd stagiairs of groepen van de HAS die opdrachten doen bij ons. Ze leren bij ons, maar het is daarnaast verfrissend voor Agrifirm om met die jonge mensen te werken. Ik doe zelf nu een studie en merk dat het belangrijk is jezelf te ontwikkelen. Dat is volgens mij ook het mooie aan de BioAcademy.”

Digitaal leren
Een kennisplatform als de BioAcademy is voor Agrifirm een goede plaats om kennis te delen. Toen dit jaar door de coronapandemie kennisbijeenkomsten werden afgeblazen, koos Agrifirm voor het uitbrengen van een serie kennisvideo’s op de internetpagina van de BioAcademy. "Een bijeenkomst in de lente kon niet doorgaan en we maakten video’s over rustgewassen, risico’s van beregenen en een filmpje over hoe je schade van ritnaalden in biologische consumptieaardappelen kunt voorkomen. Onze specialisten bespreken in die video’s de kern van de boodschap die ze op de telersbijeenkomst hadden willen brengen.”

Agrifirm op de Biovelddag © Agrifirm 

Bijeenkomsten
Agrifirm is ook actief met de eigen Agrifirm Jongerendag, met workshops op de BioBeurs en met een bijeenkomst op de Biovelddag in Lelystad. De Biovelddag gaat helaas ook niet door. Het was anders rond deze tijd een uitgelezen moment om met leden en klanten te praten over zaken als kringlooplandbouw, omschakelen en nieuwe ontwikkelingen in de biologische teelt, waarna de telers de middag konden gebruiken om de presentaties van de Biovelddag te bezoeken.

Nieuwe connecties
Boeren die elkaar vinden in uitwisseling van voer en mest trekken vaak jaren samen op. Toch breken de verbanden ook regelmatig door verschil van inzicht of de richting waarin die bedrijven ontwikkelen. Zeelenberg merkt dat dan Agrifirm kan helpen bij het vinden van nieuwe connecties. "Een specialist in onze dierlijke hoek kan dan binnen het BioTeam vragen of iemand een plantaardige onderneming kent die wel mest kan gebruiken of voer kan leveren. Bij breuken kunnen wij nieuwe verbindingen faciliteren."

Naast bestaande biologische ondernemers zoekt Agrifirm ook geïnteresseerde omschakelaars op. Nieuwkomers wachten vaak lang met definitief overstappen naar biologisch. Ze hebben advies nodig of twijfelen of ze de markt goed kunnen vinden. Voor de eigen leden is het BioTeam dan een aanspreekpunt en Zeelenberg geeft aan dat Agrifirm adviseurs inzet bij workshops en trainingen voor biologische omschakelaars, zoals in de akkerbouw en in de melkveehouderij.

Interview: Jorg Tönjes
Lees verder bij BioAcademy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.