Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Z-Company zet in op groei

"We zien dat de belangstelling voor biologisch internationaal groeit"

Tholen - Een nieuw te bouwen pand, een vernieuwde productielijn en de opening van een kantoor in Denemarken. De groei zit er behoorlijk in bij Z-Company, groothandel van zaden, oliën en plantaardige proteïnes. “Hennepproducten vormen sinds 2013 onze corebusiness en we denken daarmee nog verder te kunnen groeien”, vertelt inkoopmanager Ruud van Wijk. “We hebben onze productie er al op aangepast. Onlangs plaatsten we een nieuwe machine om zaden te pellen en we gaan onze olieperslijn aanpassen om de capaciteit te kunnen vergroten. Naast hennepolie gaan we daarmee ook andere speciale oliën produceren.”

Zelf aan de slag met hennepzaad
Z-Company werd in 2012 opgericht als webshop en een jaar later werden de groothandelsactiviteiten opgestart. “We hadden in de webshop een groot scala aan superfoods, waarvan hennepzaad er eentje was. De vraag daarnaar nam een vlucht waardoor onze toeleveranciers moeite hadden om voldoende en van goede kwaliteit te kunnen leveren. Toen zijn we zelf begonnen met het pellen van zaden en het persen tot olie”, legt Ruud uit.

Ruud van Wijk.

Het hennepzaad wordt geïmporteerd uit drie regio’s: Europa, Noord-Amerika en China, om risico’s te spreiden. Dat bleek in de afgelopen maanden goed van pas te komen. “Toen het coronavirus eind vorig jaar opdook in China, kon er door de lockdown niet geleverd worden. Het was passen en meten, maar door leveringen uit Noord-Amerika en Europa konden we onze klanten blijven beleveren.”

Plantaardige proteïnen
“Uit het bijproduct van de olie maken we proteïne dat bijvoorbeeld in sportvoeding en vleesvervangers wordt verwerkt.” Volgens Ruud is de rek ook nog niet uit de plantaardige proteïnen. “Sinds een jaar of twee staat vegan enorm in de belangstelling. Er komen steeds meer vleesvervangers, waarvoor plantaardige proteïnen gemaakt moeten worden. Wij leveren proteïnen uit onder meer zonnebloem en pompoen, maar ook erwten en rijstproteïne. Samen met cacaopoeder en algen zijn dat onze belangrijkste producten.”

Ook voor kleine bestellingen
Klanten kunnen bij de groothandel al aankloppen voor een doos. “We richten ons voornamelijk op het midden- en kleinsegment. Daardoor blijft West-Europa de belangrijkste afzetmarkt, maar bestellingen komen vanuit alle hoeken van de wereld. “Er gaan containers naar Turkije, Zuid-Afrika en Australië. Daaraan zien we dat de belangstelling voor biologisch internationaal groeit.” In 2019 opende Z-Company een kantoor in Kopenhagen. “Kopenhagen ligt mooi centraal, niet ver van Zweden en Finland. Met dit kantoor konden we ons marktaandeel in Scandinavië vergroten.” Ook in eigen land vinden er veranderingen plaats. Binnenkort wordt de eerste paal geslagen van een nieuw pand in Eindhoven.

Voor meer informatie:
Z-Company
+31 (0)40 7802442
[email protected]
www.z-company.nl