Krist Hamerlinck, Eco Veg:

"Coronacrisis stimuleert consumptie biologische kasgroenten"

Tholen – "De coronacrisis heeft ons heel wat overlast bezorgd. We moesten de machines aanpassen en de manier van werken, maar het is ook erg moeilijk om aan personeel te komen", vertelt Krist Hamerlinck van Eco Veg. "Wij werken veel met mensen uit Oekraïne, maar omdat de grenzen gesloten zijn, kunnen ze niet komen. De Poolse werknemers kunnen wel komen, maar velen zijn bang. De Polen gaan eerder naar Nederland, omdat de besmettingsgraad in België heel hoog lijkt. Dit komt doordat er in België anders wordt geteld dan in Nederland. Ik denk dat het verschil in besmettingen tussen deze landen verwaarloosbaar is. Echter zijn dit toch moeilijkheden waar we tegenaan lopen."

De verkoop van de biologische kasgroenten loopt daarentegen erg vlot. "De productie is goed, maar ook de vraag is hoog, waardoor de prijzen gemiddeld hoger liggen dan normaal. We merken dat de consumptie is aangetrokken, omdat mensen thuiszitten, zelf koken en gezonder proberen te leven. Dat vertaalt zich in een gestegen interesse voor biologische producten, wat voor ons erg positief is. Toch kan het best zo zijn dat als corona achter de rug is, de interesse in bio weer langzaam wegebt. Dit hebben we ook gezien bij de dioxinecrisis. We zijn benieuwd naar het effect van de coronacrisis op lange termijn voor de biologische sector", aldus Krist.

"Voor de komkommers ervaren we nog sterke concurrentie uit Spanje en dat drukt de prijzen. De productie van aubergines en komkommers is vanwege het mooie weer dat we hebben gehad, erg hoog. De aanvoer van tomaten, met name trostomaten, is op het moment wat lager. Hierdoor is het wat moeilijk om aan de vraag te voldoen. Voor paprika's zitten we op een normale productie. Aubergines verkopen erg vlot. Tijdens het begin van het seizoen waren de prijzen erg hoog, maar sinds de Spaanse aubergines onderuit zijn gegaan, is er ook wat druk op onze prijzen gekomen. Het is nu wachten op klanten die overschakelen van Spaans naar Belgisch en Nederlands product", besluit Krist.

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede
+32(0) 486 166 606
info@ecoveg.be   
www.ecoveg.be   

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven