"Ik heb het geluk dat De Zonnehorst al heel ver ontwikkeld is"

De droom van Giuseppe

Giuseppe Secchi runt sinds vorig jaar de tuinderij van De Zonnehorst. Hij nam de tuinderij over van Henk en Hillie Bunskoek. Mari den Hartog interviewde hem namens Odin (al jarenlang de grootste afnemer) en kwam er onder meer achter dat met deze stap zijn droom in vervulling is gegaan. 

De droom van Giuseppe

Mijn navigatie geeft aan dat de boerderij die ik verderop zie De Zonnehorst moet zijn. Vlak daarvoor zie ik een man alleen in het veld werken. "Dat moet hem zijn", denk ik. Ik stop, stap uit en loop een modderig veld met spruitjes in. We stellen ons voor en de jongeman blijkt inderdaad Giuseppe Secchi te zijn. Even later spreken we elkaar in een kantoortje bij de boerderij. Om alvast zijn persoonlijke gegevens te hebben, is één van mijn eerste vragen hoe oud hij is. '27 jaar', antwoordt hij vrolijk. "Vandaag geworden."

Gefeliciteerd Giuseppe! 27 is nog best jong voor een eigen biodynamische tuinderij. Hoe kwam dat zo?
"Als kind was ik altijd met planten bezig. Ik kwam vaak bij een akkerbouwer waar ik zaadjes uit liet komen en aan het stekken was. Later kwam ik in Zwolle op de groene mbo De Groene Welle. Ik zag hoe kunstmest en bestrijdingsmiddelen werden ingezet. Met doodshoofden erop en 'schadelijk voor het milieu' en een plaatje van een dood visje. Dat leek mij niet heel gezond voor planten en bodem. Toen gaf Henk Bunskoek van De Zonnehorst een presentatie op school en ik dacht 'Dit is het'. Toen heb ik twee jaar stage gelopen hier. En vorig jaar heb ik de tuinderij van De Zonnehorst over mogen nemen van Henk en Hillie."

En waarom biodynamisch?
"Ik ervaar heel veel liefde in deze vorm van landbouw, voor alles en iedereen. En het past bij wie ik ben. Ik kijk naar deze aardbol als een heel klein plekje in het universum. En we halen alle energie uit dit plekje, in plaats van dat we er energie in stoppen. Ik probeer juist al mijn energie in deze plek te stoppen. Voor de volgende generatie. Wanneer we meer groenten eten en minder vlees en zuivel, kun je met biodynamisch heel veel mensen op een goede manier voeden denk ik. En daar wordt iedereen een stuk vrolijker van."

Hoe werk je daaraan op De Zonnehorst?
"Ik heb het geluk dat De Zonnehorst al heel ver ontwikkeld is door Henk en Hillie. Hier is al zoveel evenwicht. Met de natuur hier omheen, met bomen, insecten, vogels en de bodem. We moeten het echt samen doen met al die krachten. Liefde, het is gewoon liefde. En dat krijg je ook terug. Ik probeer bijvoorbeeld bepaalde kruiden te laten staan, zoals de paarse dovenetel. Die bloeit bijna het hele jaar door. Daar komen dan weer insecten op af. Ik doe dit niet alleen voor de mens, maar ook voor de dierenwereld."

Is er iets specifieks dat je aanspreekt in biodynamische landbouw?
"Ik vind de planeten heel interessant. De maan bijvoorbeeld. Wanneer die dicht bij de aarde staat, trekt de zwaartekracht daarvan de sapstroom in planten naar boven. Ik heb heel veel planten gezaaid en op den duur ga je zien dat ze dan sneller groeien door de aantrekkingskracht van de maan. Ik probeer daar bij het zaaien rekening mee te houden."

De bodem is ook erg belangrijk
"De bodem is de basis. Je moet niet de planten voeden, maar de bodem. In de gangbare sector krijgen planten de basiselementen en daar moeten ze het mee doen. Maar planten willen ook wel eens goed eten (lacht). In de bodem zit zoveel goeds voor planten dat wordt vrijgemaakt door het leven dat in de bodem zit. Dus voed ik de bodem door goede mest, vruchtwisseling en compost. De composthoop is de plek waar ik het meest mee heb. Daar ben ik altijd heel veel mee bezig. Dat er altijd goede compost is."

Je hebt een tuinderij overgenomen. Dat is een hele verantwoordelijkheid
"Dit wilde ik altijd al doen. Dit is mijn droom. Als het goed gaat kan ik hier wel 30 jaar zitten. Ik zou het wel graag met een levenspartner doen. Nu draag ik alle verantwoordelijkheid alleen. Dat is soms wel lastig. En ik kom hier niet zo snel iemand tegen. En als ik die iemand tegen zou komen dan ben ik nog steeds veel aan het werk, dus dan is er niet veel tijd om elkaar te leren kennen."

De vorige eigenaren Henk en Hillie spelen ook nog een belangrijke rol hier
"Ja zeker! Zij runnen de winkel en hebben ook nog eigen land hier, onder andere een walnotenboomgaard. Ze wonen op de boerderij, ik woon in het kleine huisje hier op het erf. We eten doordeweeks samen. Ik kook één keer in de week voor hen. Ze helpen mij wanneer dat nodig is. We botsen nooit met elkaar. Het gaat altijd in harmonie."

De Zonnehorst en Odin zijn al lang met elkaar verbonden
"Ja al vanaf de jaren '80. Odin is onze grootste afnemer. We leveren vooral bladgewassen zoals sla, maar ook peulvruchten of knolvenkel. Als ik ergens een te grote oogst van heb kan ik altijd aan Odin inkoper Abdi vragen of hij het te veel bij mij kan inkopen en af kan zetten voor Odin. En hij doet altijd echt zijn best. Er zijn ook Odin bijenvolken hier. Odin imker Jos komt hier regelmatig. Ik vind dat hartstikke mooi. Je hebt toch insecten nodig voor bevruchting, ook bijen. Ik kom de bijen vaak tegen op het land. Het is gewoon leuk om hier bijen te hebben. We hebben hier ook een korfvlechtcursus gehad, waarbij we manden maakten van onze eigen rogge. Dat is echt supermooi werk. Dan verbind je je toch extra met de bijen."

Giuseppe Secchi
Giuseppe is 27 jaar oud, heeft een Italiaanse vader (van Sardinië) en een Nederlandse moeder. Giuseppe groeide op in Groningen. "Vroeger ervoer ik mijn Italiaanse achtergrond heel sterk. Dan had ik ineens veel energie en temperament. Maar mijn Groningse kant kan heel nuchter zijn en dan denk ik 'ach het valt allemaal wel mee'. Nu is het meer in balans." Giuseppe is sinds januari 2019 tuinder op De Zonnehorst. Hij heeft de tuinderij overgenomen van Henk en Hillie Bunskoek.

Door: Mari den Hartog, Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.