Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inkomen van Duitse bio-telers omlaag gegaan

Duitse bedrijven die biologisch telen hebben in boekjaar 2018/2019 minder geld verdiend dan in de twaalf maanden daarvoor. Ze staan er echter ronduit beter voor dan hun conventionele collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Thünen-instituut.

Volgens de analyse van de economische situatie behaalde een bio-bedrijf gemiddeld een winst van 37.447 euro per arbeidskracht. Dat was zes procent minder dan een jaar eerder. De conventionele collega's kwamen slechts op een waarde van 27.453 euro. Bij hen was de inkomensdaling met 17 procent duidelijk groter. De dalingen kwamen vooral door oogstverliezen door de hete zomer van 2018.

Gemiddeld 4.000 euro per maand bij lange werktijden
Maar hoeveel geld is 37.447 euro per arbeidskracht daadwerkelijk? Gemiddeld werken er op de geëvalueerde bio-bedrijven 1,3 arbeidskrachten uit de eigen familie mee; het bedrijf haalt dus circa 48.000 euro binnen, oftewel 4.000 euro per maand. Van dit geld moeten nog de ziektekostenverzekering en pensioenpremies betaald worden. Daar komt bij dat een werkdag op een agrarisch bedrijf veel langer duurt dan de normaal gebruikelijke acht uur en koeien ook in het weekend gemolken moeten worden. In het kort: veel geld is dat niet – voor werk dat voor ons van levensbelang is.

Hoge bio-prijzen compenseren kleinere oogst
De analyse laat ook interessante details zien. Bio-akkerbouwers deden het met gemiddeld 55.792 euro per arbeidskracht bijzonder goed. Weliswaar oogstten ze per hectare akker slechts ongeveer de helft van dat wat hun conventionele collega's binnenhalen, maar ook de prijzen voor bio-graan waren bijna dubbel zo hoog als die van conventioneel graan. Bij tarwe circa 40 cent per kilo tegenover 18 cent per kilo. Melk- en vleesproducenten evenals gemengde bedrijven lagen wat betreft de winst licht onder het gemiddelde.

Bio-bedrijven hebben in het afgelopen jaar duidelijk meer geïnvesteerd in stallen en machines dan hun collega's en daardoor meer schulden bij de bank. Landbouwsubsidies spelen een belangrijke rol in het totale financiële plaatje voor de biologische landbouw. Zonder deze subsidies zouden bio-bedrijven nog iets minder verdienen dan hun conventionele collega's.

Cijfers van bijna 2.500 bedrijven geëvalueerd
Het Thünen-instituut evalueert ieder jaar de boekhoudresultaten van 456 biologische bedrijven en 2.026 vergelijkbare conventionele bedrijven. De resultaten gelden voor het boekjaar dat voor graslandbedrijven op 1 mei en voor akkerbouwers op 1 juli begint. Alle bedrijven houden zich als hoofdberoep met landbouw bezig en zijn duidelijk groter dan het gemiddelde van alle bedrijven.

Bron: Biomarkt Info

Publicatiedatum: