Eduardo Cuoco, directeur IFOAM EU:

"Europese biologische sector werkt 'onvermoeibaar door' tijdens COVID-19"

In een brief aan leden en belanghebbenden heeft de voorzitter van IFOAM EU, Eduardo Cuoco vorige week belangrijke uitdagingen waar de sector voor staat geïdentificeerd, nu de crisis heel Europa in zijn greep houdt. Toch benadrukte hij ook enkele lichtpuntjes voor de biologische sector.

Zoals bij veel organisaties en bedrijven is IFOAM EU momenteel op afstand actief. De afgelopen weken heeft zij informatie verzameld over de gevolgen van de pandemie voor de landbouwsector in het algemeen en de biologische sector in het bijzonder.

Oogstproblemen
De organisatie heeft onder meer problemen geïdentificeerd met de komende oogstrondes en aanplantingen als gevolg van het beperkte verkeer van personen in Europa en de strikte regels voor 'social distancing'. Daarnaast zijn er nog andere kwesties die de biologische landbouw treffen, waaronder fysieke inspecties. En IFOAM EU wijst op problemen met het vervoer van landbouwproducten over lange afstanden.

Positieve ontwikkelingen zijn onder meer de hoger dan gemiddelde voedselverkoop die door grote supermarkten in verschillende landen (met name Italië, Duitsland en Finland) wordt gemeld. Hier neemt de vraag naar biologische producten toe, met name naar niet-bederfelijke producten zoals pasta, rijst, granen, ingeblikt voedsel en peulvruchten. Dit, zo zegt Cuoco, is "deels omdat EU-burgers meer tijd thuis doorbrengen, waardoor ze meer tijd hebben om na te denken over hun voedselkeuzes en om thuis te koken."

Maaltijdboxen zeer populair
Ook het aantal abonnementen op maaltijdboxen en thuisbezorgingsdiensten neemt toe in verschillende landen, waaronder Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk (waar sommige bedrijven moeite hebben om aan de zeer grote vraag te voldoen). Veel restaurants en cateringbedrijven, die te maken hebben met een tijdelijke sluiting, zijn ook begonnen met het thuisbezorgen van hun maaltijden om de verliezen te compenseren.

IFOAM EU zegt blij te zijn met de maatregelen van EU-instellingen ter ondersteuning van de agro-voedingssector. Zij waarschuwt echter wel voor tijdelijke vrijstellingen van verduurzamingsmaatregelen die uiteindelijk negatieve effecten op het milieu kunnen hebben.

Bron: Natural Products Global 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven