Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicolai Timaeus van Bio-Bauern:

"Biologisch en regionaal geteelde aardappelen en uien erg populair in Beieren"

"Enkele weken geleden bepaalden de paniekaankopen, vooral van de klassieke voorraadproducten zoals aardappelen en uien, de trend. Inmiddels is de marktsituatie weer enigszins genormaliseerd en daarmee de verkoop van biologische aardappelen," constateert Nicolai Timaeus, sales manager bij het Beierse marketingbedrijf Bio-Bauern. "Wij zijn ook met onze oude biologische aardappelen in Beieren zo goed als klaar, dat de verpakkers nu steeds meer uit andere regio's, voornamelijk Nedersaksen, moeten kopen."

Door het wegvallen van de horeca door de coronacrisis in de Beierse regio is een belangrijke afzetmarkt volledig ingestort. "Aardappelen bestemd voor de voedselbewerkingssector, zoals frites en geschilde aardappelen, is voor ons de afgelopen jaren een groeimarkt geweest, dus we voelen er natuurlijk de gevolgen van. De verkoop van biologische fritesaardappelen lijkt hiervan uitgesloten te zijn."

Biologisch en regionaal
In het algemeen heeft de markt voor biologische aardappelen in Beieren volgens Timaeus zeker groeipotentieel. "We bedienen een grote markt met veel mensen en we hebben een goede groep afnemers. Biologisch is erg in trek in Beieren en tegelijkertijd is regionaal geproduceerd voedsel erg populair. Dit zijn al twee belangrijke aankoopargumenten van de consument die wij kunnen waarmaken. Het areaal voor de aardappelen voor de bewerkingsindustrie stagneert momenteel, maar het areaal voor consumptieaardappelen is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid."

Bio-Bauern, de Beierse telersvereniging voor tarwe, aardappelen en uien, brengt vooral aardappelen met de merknaam Bioland op de markt, die bijna uitsluitend in Duitsland worden geteeld. De afzetorganisatie is dus afhankelijk van de voorraden in de binnenlandse teeltgebieden. De prijzen voor consumptieaardappelen schommelen momenteel rond 65-70 euro per 100 kg verpakt.

Groei biologische uiensector
Ook biologische uien van Beierse bodem worden via het marketingbedrijf op de markt gebracht. Volgens Timaues zijn er ook in deze sector groeicijfers te zien: "De biologische uiensector groeit, maar niet in dezelfde mate als de biologische aardappelmarkt. De beslissing van Aldi Süd om vanaf vorig seizoen alleen nog maar biologische rode uien aan te bieden, heeft zich ook op de markten doen voelen. Deze biologische rode uien zijn op dit moment erg populair. Toch is het leeuwendeel van ons volume nog steeds gele uien."

Net als bij aardappelen raken de voorraden biologische uien nu langzaam op. Over een week of drie zullen de koelcellen waarschijnlijk leeg zijn, daarna zal er worden overgeschakeld op import uit Nederland, Israël of Egypte. "We zullen dan eind juli - begin augustus voor het eerst regionale uien van de nieuwe oogst aanbieden. We zullen veel eerder kunnen beginnen met biologische aardappelen. In sommige gevallen kunnen we al in juni biologische primeuraardappelen in marktconforme hoeveelheden leveren, maar we investeren steeds meer in koelcelcapaciteit en latere rassen, zodat we ook aan het eind van het seizoen kunnen leveren."

Coronacrisis
De coronacrisis zal ook gevolgen hebben voor het verdere verloop van het seizoen voor biologische aardappelen en uien, meent Timaeus, waarvan de omvang op dit moment nog onzeker is. "Ik ben optimistisch over de Beierse sector tot nu toe, omdat alle programma's tot het einde toe gepland zijn. Wat dat betreft zie ik vooralsnog geen grote problemen opdoemen."

Voor meer informatie:
Nicolai Timaeus
Ein- und Verkauf Kartoffeln und Zwiebeln 
Vermarktungsgesellschaft Bio-Bauern mbH
Marktplatz 19, Pöttmes
Duitsland
+49 8253 9970200
nicolai.timaeus@bio-vg.de
www.bio-vg.de

Publicatiedatum: