tijdens Nationale Week Zonder Vlees

Lancering eerste Nederlandse jackfruitkookboek

Een jaar nadat Fairtrade Original de eerste conserven jackfruit in de Nederlandse supermarkt lanceerde, presenteert het merk in samenwerking met uitgeverij Good Cook het eerste jackfruitkookboek van Nederland. Met meer dan dertig uiteenlopende recepten van Jessica Lek krijg je een goed beeld van de veelzijdigheid van deze Aziatische vrucht met de bite en structuur van vlees. Zo bevat het boek recepten voor bao buns met in hoisin gewokte jackfruit en groenten, bagels met frisse jackfruit-koolsalade en smokey jackfruit-gyros met tzatziki. 

100% plantaardig met de bite van vlees
Het meest bekende jackfruitgerecht is vegan pulled pork, waarbij je het varkensvlees vervangt door draadjesvlees van jackfruit. Door zijn veelzijdige eigenschappen is jackfruit inzetbaar voor de hele wereldkeuken. Het vruchtvlees heeft een vlezige structuur en neemt makkelijk smaken op, waardoor de stukjes goed te kruiden en marineren zijn. Het jackfruitkookboek bestaat uit meer dan dertig verrassende en toegankelijke snacks, lunch- en hoofdgerechten. Alle recepten in het boek zijn op z’n minst vegetarisch en gemakkelijk veganistisch te maken, zodat zoveel mogelijk mensen aan de slag kunnen met deze populaire vleesvervanger. Bovendien bevatten alle gerechten voldoende eiwitten, zodat ze binnen een volwaardig plantaardig dieet passen. 

Nationale Week Zonder Vlees 
Sinds de lancering van jackfruit in 2019 zijn de conserven van Fairtrade Original al bijna 200.000 keer over de toonbank gegaan. "Het succes van jackfruit hangt nauw samen met de huidige plantaardige trend, die nog altijd in opmars is", verklaart de organisatie. "Steeds meer mensen kiezen ervoor om een dag in de week het vlees te laten staan." Daar speelt ook de Nationale Week Zonder Vlees op in. Dit jaarlijks landelijke initiatief van Isabel Boerdam daagt consumenten, restaurants en producenten uit om een week lang, dit jaar van 9 tot en met 15 maart, vegetarisch te eten. "Tijdens de Week Zonder Vlees proberen wij heel Nederland op een positieve en laagdrempelige manier de diverse mogelijkheden van de vegetarische keuken te laten ontdekken. Jackfruit is een perfect voorbeeld van hoe veelzijdig die vegakeuken is en op hoeveel manieren je vlees kunt vervangen", vertelt Isabel Boerdam. Dit is ook precies wat Fairtrade Original met boek beoogt: mensen inspireren en laten zien hoe makkelijk het is om een dag vlees of vis van het menu te schrappen.

Impact
Jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. Het verwerken en conserveren van het fruit vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation.  

Naast de marktprijs die Fairtrade Original voor jackfruit betaalt, ontvangen de boeren een extra Fairtrade premie van vijftien procent. De premies worden besteed aan geplande projecten, zoals onder andere het bouwen van een dam ten gunste van het leef- en landbouwgebied van de boeren of het aanplanten van mangroves die de vruchtbaarheid van de landbouwgrond verhogen. En door de toevoeging van jackfruit aan het assortiment zijn de boeren in staat hun risico’s beter te spreiden, mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken. Ook draagt dit extra gewas bij aan de lokale biodiversiteit.

Waar te koop
Het kookboek is verkrijgbaar in de boekhandel, kookwinkel en via online verkooppunten zoals Bol.com, Bruna.nl of Kookwinkel.nl en kost 14,95 euro. Jackfruit in conserven van Fairtrade Original is te koop bij Albert Heijn, Boni, Boon’s Markt, Deen Supermarkten, Dekamarkt, Dirk, Marqt, PLUS, SPAR en WAAR- en Wereldwinkels. Je vindt het blik in het schap bij de peulvruchten voor 2,45 euro, hoewel de exacte prijs kan per supermarkt variëren.

Voor meer informatie: www.fairtradeoriginal.nl of www.jackfruit.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven