Ruim 450 biologische melkveehouders werken met Aanvullende Normen

Het programma Aanvullende Normen (AN) is een samenwerking tussen boerenvereniging De Natuurweide en inmiddels 11 zuivelorganisaties. Deze normen vormen een aanvulling op de Europese biologische wetgeving (Skal-normen).

"De EU-normen voor biologisch landbouw boden en bieden weinig mogelijkheden voor vernieuwing en daarom is gekozen om zelf aan de slag te gaan" zegt Sybrand Bouma, voorzitter van de Stuurgroep AN én de Natuurweide. "Er is volop afgestemd met de achterban en de zuivelorganisaties, maar ook met voerleveranciers en
adviseurs. Het is een brede beweging van onderop, voor de hele keten en zo dragen we concreet bij aan de verdere verduurzaming van zuivel".

Het programma AN is ingedeeld in de thema’s welzijn en weidegang,
diergezondheid, voer, uitstraling erf en bedrijf, biodiversiteit, presentatie naar de consument en energie. Elk thema bevat concrete maatregelen voor melkveehouders, die onafhankelijk gecontroleerd worden door Qlip. Doordat eind 2019 ook Farmel besloten heeft om deel te nemen aan het programma Aanvullende Normen, betreft
het ruim 450 biologische melkveehouders.

In januari 2020 is het volledige programma met Aanvullende Normen voor biologische zuivel formeel van start gegaan, na het opstartjaar 2019, waarin ruim 450 biologische melkveehouders zijn bezocht. Op basis van deze praktijktoets is de borging en certificering uitgewerkt en vastgesteld in samenwerking met Qlip.

Dit zijn de deelnemende zuivelorganisaties: Arla Foods, Aurora, Biokaas Kinderdijk, EKO Holland melk op Maat, Farmel, Kaasmakerij Henri Willig, Rouveen, Royal Aware, Royal FrieslandCampina, Vreugdenhil en Weerribben.

Voor meer informatie:

De Natuurweide
www.ikbenbio.org/natuurweide
Sybrand Bouma
06 37456832


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven