Amadou Sane, Bio Casamance Asso Group:

Hoe de AGF-sector de Senegalese werkloosheid helpt tegengaan

Het Senegalese ‘Groupe Bio Casamance Asso’ zet een breed assortiment aan biologische groenten en fruit af in Frankrijk, Spanje en op de lokale markt. Dit jaar begint ‘Bio Casamance Asso Group’ bovendien te exporteren naar Zwitserland, Duitsland en België. Amadou Sane, oprichter en directeur van het bedrijf, geeft aan dat het hoofddoel is om “een model op het gebied van sociale en economische ontwikkeling op te zetten aan de hand van een winstgevend bos-, weide- en akkerbouwsysteem. Dit systeem is gebaseerd op een technologieoverdracht en het trainen van lokale actoren.”

Amadou benadrukt dat de grondstoffen in Senegal al lokaal aanwezig zijn. “Er is echter een gebrek aan hightech materiaal om ons werk te verbeteren. Om die reden zijn we op zoek zijn naar een win-win-partnerschap en naar een vorm van ondersteuning om importeurs te vinden voor de volgende mango-oogst.”

‘Groupe Bio Casamance’ is gericht op ondersteuning in de vorm van advies, teelt, een soepele overgang naar een biologische manier van werken en de export van landbouwproducten. “De bevordering van landbouw, veeteelt en de overgang naar een biologische manier van werken zal namelijk helpen bij het genereren van meer inkomsten in het algemeen en het verminderden van de werkloosheid in het bijzonder,” legt Amadou uit. “We dragen bij aan de economische en sociale ontwikkeling van de bevolking, bijvoorbeeld door fruitboomtelers op technisch gebied te begeleiden.” Daarnaast werkt ‘Groupe Bio Casamance Asso’ aan het stimuleren van gesprekken en het uitpraten en voorkomen van conflicten. Het personeel dat de mango’s handmatig oogst

‘Groupe Bio Casamance Asso’ bestaat uit een multidisciplinair team. “De meeste van onze teams beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van nieuwe teeltsystemen en biologische teeltsystemen, het coachen en trainen van actoren, het bestuderen en opzetten van projecten, duurzame ontwikkelingskwesties en de export van lokale producten naar buitenlandse markten. Onze aanpak is gebaseerd op duurzame groei en het op de markt brengen van een kwaliteitsproduct.”

Lokale producten staan centraal
Een grote hoeveelheid lokale producten, vooral mango's en citrus, rotten weg in Casamance. Andere belangrijke producten van ‘Groupe Bio Casamance Asso’ zijn okra, zoete aardappelen en bonen. Volgens Amadou doet de lokale bonenmarkt het zeer goed. Klanten van het bedrijf zijn onder meer groothandels op de centrale markten en op het gebied van de export, inkoopcentra van supermarktketens en inkoopcentra voor hotelketens.

‘Groupe Bio Casamance Asso’ is van plan om het overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te gaan bestrijden. Als alternatieve oplossing is het bedrijf van plan ‘biologische omzetting en landbouw’ in het programma op te nemen om zo de kwaliteit van de teelt te verbeteren en toegang te krijgen tot de nieuwe markten. In het kader van dit alles zullen de actoren technisch worden ondersteund bij het creëren van algemene opslagruimten en die van voedingsmiddelen. Op die manier kunnen er voorwaarden opgesteld worden voor de opslag, de verpakking, de ‘biologische omzetting’ en de afzet van lokale producten.

Voor meer informatie:
Amadou Sane
Groupe Bio Casamance Asso
BP: 10675 Dakar. Sénégal
Telefoonnummer: 00221772888360
gbicasamance@gmail.com
Skype: Biocasa68

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven