Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Stapje verder in voorkomen van voedselverspilling"

Reststromen van wisselende kaassoorten in nieuwe bio-quiche

Tholen - Achter de Quiche au fromages van Van de Oorsprong zit een bijzonder verhaal. Op het etiket staat dat de quiche 'met drie wisselende kazen' gemaakt wordt. Hoe zit dat? "Voor deze quiche werken we samen met Bastiaansen Bio Kaas. Wij verwerken hun restpartijen in onze quiche. Door deze reststromen te verwerken, gaan we samen voedselverspilling tegen", vertelt Koos Boertjens namens Van de Oorsprong.

De quiche bevat altijd een goudse koekaas, een blauwaderkaas en een geitenkaas. "Dit zijn drie smaken die elkaar mooi aanvullen. De goudse kaas heeft iets pittigs, de blauwaderkaas heeft een diepe romige smaak en de geitenkaas geeft wat diepte aan de smaak. Deze quiche past mooi in ons aanbod: we willen consumenten blij maken met onze producten, door de smaak voorop te stellen."

Het ontwikkelproject duurde zo'n acht weken, geeft Koos aan. "We konden bij de ontwikkeling van deze quiche terugvallen op de jarenlange samenwerking die we al met Bastiaansen hebben. Onze Quiche broccoli en blauwaderkaas is ook op deze manier ontstaan: toen hadden zij een partij hele mooie blauwaderkaas over. Het is enorm zonde om zo'n kwalitatief heel goede kaas weg te moeten gooien. Daar hebben we toen iets op bedacht. Omdat voor deze quiche de kaassoort vast ligt, konden we Bastiaansen echter niet altijd afhelpen van hun restpartijen. Van daaruit ontstond het idee voor de trois fromage-quiche. Omdat we in deze quiche drie kazen kunnen verwerken, gaan we nog een stapje verder. Het fijne aan de samenwerking met Bastiaansen is dat ze over een mooi assortiment aan kazen beschikken en dat geldt dus ook voor de restpartijen die ze af en toe hebben."

Koos met collega Jelmer Staring op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. 

In overleg met Skal is bepaald dat Van de Oorsprong steeds verschillende kazen in deze quiche mag verwerken, zolang het bedrijf hier open over is: "We geven het percentage kaas aan en bewijzen vervolgens aan Skal dat de kaas die er in is gegaan biologisch is. Hierdoor kunnen wij verschillende restpartijen biologische kaas wegwerken."

De quiche is eerder deze maand bij Marqt geïntroduceerd. En inmiddels door zowel Udea als Odin opgenomen.

Voor meer informatie:

Koos Boertjens
Van de Oorsprong
Vlamoven 11
6826 TM Arnhem
06 18684292
[email protected]  
www.vandeoorsprong.com