Vion CEO Ronald Lotgerink heeft eerder dit jaar aangekondigd vleesvervangers te gaan introduceren als onderdeel van de bedrijfsstrategie om voedselketens te bouwen die aansluiten bij de marktvraag. Vion heeft het voornemen om een productielocatie voor plantaardige producten te openen in Leeuwarden.

De vraag naar vleesvervangers is de afgelopen jaren gestegen en zal naar verwachting blijven groeien. Behalve in Nederland en Duitsland, de thuismarkten van Vion, groeit de markt voor vleesvervangers ook in andere delen van Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Deze groei is voornamelijk het gevolg van eetgewoonten van de zogenaamde flexitariërs, die deze producten regelmatig kopen.

De Vion productielocatie in Leeuwarden is in 2017 gebouwd en wordt momenteel gebruikt voor de verwerking van rundvlees. De fabriek is volgens de meest recente normen gebouwd en kan met enkele aanpassingen geschikt worden voor plantaardige productie. De fabriek kan eventueel worden uitgebreid met meer productielijnen, vriesruimten en opslagcapaciteit. De plannen hebben geen gevolgen voor de huidige werknemers.

CEO Ronald Lotgerink: "De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is de afgelopen twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Met de huidige kennis van onze investering van enkele jaren geleden, maken we nu de strategische keuze om te investeren in een fabriek voor plantaardige producten in Leeuwarden. We blijven onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten. Daarnaast zullen we akkerbouwers verwelkomen als nieuwe leveranciers in onze plantaardige keten."

Voor meer informatie: www.vionfood.com