Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pa'lais smeer je als een roomkaasachtig beleg"

Nieuw: 100% vegan én bio spread

Ook in 2019 zet de vegan trend zich verder voort. Niet alleen openen er steeds meer vegan restaurants, consumenten gaan ook steeds vaker op zoek naar plantaardige alternatieven om hun boterhammen of broodjes mee te beleggen of gerechten mee te verfraaien. 

Pa'lais is een gloednieuw innovatief én 100% Belgisch product: "Deze vegan spread eet je zonder jezelf het plezier van de smaak en textuur van kaas te moeten ontzeggen. Pa’lais, staat voor 'pas de lait' en de dit product wordt dus niet van melk gemaakt. Pa'lais smeer je als een roomkaasachtig beleg en kun je nu in vier smaken ontdekken: Pa'lais Blanc, Pa'lais Vert, Pa'lais Jaune en Pa'lais Mauve", vertelt Laurent Jadot, bedenker van het product.

Het is een primeur in België: een vegan spread die je zoals een echte kaas smeert, maar die zonder melk en zonder lactose wordt gemaakt. Pa'lais is namelijk gefermenteerd volgens traditionele kaasbereidingsmethoden en wordt geproduceerd van vers gemalen biologische cashewnoten en amandelen.  

De bedenker van het product, Laurent Jadot, is een voormalige media-expert die zich nu volop aan het vegan ondernemerschap wijdt en wiens passie voor innovatie en duurzame voeding aan de grondslag ligt van zijn carrièreswitch. Zijn visie op ecologie is nauw verweven met het vermogen om de toekomst uit te denken via de 'hacking' techniek: de traditionele methodes en technieken te herdenken en zo de voeding van morgen duurzamer en gezonder maken.

"Zoals zovele veganisten was ik niet tevreden met de alternatieven voor kaas die je in de groothandel vindt", legt Laurent uit. "Ik vond ze vaak te vettig, niet lekker genoeg en niet zo voedzaam. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik plots het idee om een plantaardig voedingsmiddel te ontwikkelen die hetzelfde smaakgenot van een artisanale kaas biedt maar zonder nadelen voor je gezondheid of voor de dieren en de planeet."

"Ik wou een product ontwikkelen dat zowel gesmaakt wordt door zij die melkvrije etenswaren zoeken (veganisten of personen met een lactose-intolerantie) als door alleseters die bewuste voedingskeuzes willen maken zonder zich het plezier van kaastextuur en -smaak te moeten ontzeggen. In mijn eigen keuken ben ik gestart met verschillende experimenten met fermentatie en heb ik snel ontdekt dat het mogelijk is de traditionele kaasbereidingsmethoden te gebruiken voor plantaardige melksoorten. Zo heb ik camemberts en blauwschimmelkazen gemaakt maar de grootste uitdaging lag voor mij in de smeerkazen omdat we in België een grote traditie van belegde boterhammen, broodjes en toasts hebben. En romige producten kunnen in tal van gerechten gebruikt worden. Na verscheidene maanden van research in een culinair labo hebben we de verschillende smaken verfijnd en is Pa'lais ontstaan."

Waarom geen melk?

Pa'lais is een spread die gemaakt wordt met respect voor de dieren en de planeet. Plantaardige alternatieven vereisen minder water en creëren minder CO2- en methaanuitstoot dan zuivelproducten. Bovendien zijn cashewnoten en amandelen een geschikte bron van antioxidanten, magnesium, ijzer, zink, mangaan en de vitamines B, E en K. Pa'lais bevat geen kokosolie, zetmeel, additieven, kleurstoffen, emulgatoren of zoetstoffen. En aangezien het een plantaardig product is is het lactosevrij en bevat het geen hormonen, antibiotica of cholesterol.

Zuivel van de toekomst
Het huidige gamma omvat vier smaken : 

  • De romige Pa’lais Blanc
  • De pure en aromatische Pa’lais Vert met zijn delicate mix van komkommer en bieslook
  • De pittige Pa’lais Jaune, met zoete mango, op smaak gebracht met chili
  • De fruitige Pa’lais Mauve die je gehemelte prikkelt met zijn creatieve mix van veenbessen en kaneel

Pa'lais smeer je zo op een boterham of crackers maar kan je ook in bereide gerechten gebruiken: in een saus, een lasagne, als garnituur voor een pizza of voor gevulde seizoensgroenten.
 
Op een artisanale manier gelanceerd in de zomer van 2018 in Brussel en via de verdeler Biofresh te verkrijgen bij tal van Belgische bio-winkels. 

De adviesprijs is 5,50 euro.

Voor meer informatie: 

Pa'lais - Laurent Jadot
[email protected] 
+32 475 98 43 87
www.palais.be 

Publicatiedatum: