De educatie- en instructieweek over de aanplant van 55.000 biologische bloembollen in de regio Buitenpost en Kollum is deze week van start gegaan. Het Friesland College en Nordwin College in Buitenpost en alle basisscholen in Buitenpost en Kollum krijgen voorlichting van vrijwilligers van Natuur- en Milieueducatie (NME) De Klyster (Noardeast-Fryslân) en NME Pingo & Pet (Achtkarspelen). De scholieren leren over het 'waarom' van de bloembollenactie en krijgen plantinstructies om straks in de plantweek van 26 oktober tot en met 2 november ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. In het voorjaar brengen al deze bloeiende bollen voedsel voor bijen en insecten en creëert het een prachtige stinzenroute langs de Foodwalk Buitenpost-Kollum voor het publiek. Alle hulp bij de aanplant is nog meer dan welkom.
Afgelopen dinsdag heeft imker Jan Bos van NME De Klyster de basisscholen in Kollum bezocht en is met name ingegaan op de noodzaak van de aanplant van al deze 12 verschillende soorten stinzenplanten voor solitaire bijen ook wel wilde bijen genoemd. Solitaire bijen zijn bijen die alleen leven, waarvan er in Nederland zo’n 350 soorten voorkomen. Samen met honingbijen (die juist in groepen leven) en hommels vormen zij de 'bijenfamilie' in ons land. Vele soorten zijn met uitsterven bedreigd doordat er decennialang veel planten- en bloemensoorten zijn verdwenen. Bijen hebben hierdoor domweg veel minder voedsel vandaag de dag, zodat ze verdwijnen. Dit brengt ook de bestuiving en voorplanting van onze voedselgewassen in gevaar. "Met de aanplant van 55.000 bloembollen willen initiatiefnemers Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum weer een bloem- en bijrijke regio creëren", aldus Tjerkje van der Laan van Het Bloemenparadyske te Kollum.
Gisteren bezocht Jan Bos de middelbare scholen en vandaag (17 oktober) geeft Jitske Wedman van NME Pingo & Pet voorlichting op de basisscholen in Buitenpost. Beide vrijwilligers laten ook een plantinstructie achter, zodat de leerlingen in week 44 precies weten hoe ze de bloembollen mee kunnen helpen planten.
In Kollum doen de OBS Professor Casimirschool, CBS Koningin Julianaschool en CBS Prins Bernhardschool mee. In Buitenpost zijn dat CBS De Lichtbron, GBS De Fontein, OBS De Mienskip, het Friesland College en Nordwin College.
Plantweek 26 oktober tot en met 2 november 2019 (week 44): oproep om mee te helpen
In week 44 gaat de plantweek van start. Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht: "We hopen dat zoveel mogelijk vrijwilligersgroepen en burgers zich aansluiten om mee te helpen planten. Dit is namelijk handwerk en een enorme klus. We hebben vooral nog handen tekort voor de aanplant in het Wilhelmina Park in Kollum. Hiervoor doen we een beroep op 'de Mienskip'.
Naast de scholen hebben in Kollum Plaatselijk Belang Kollum, de sportverenigingen, de vogelwacht, het hertenkamp en buurtverenigingen al toegezegd mee te helpen. In Buitenpost doen buurt- en sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven mee.
Vrijwilligers voor Buitenpost kunnen zich melden bij:
Henk Pilat (Wrâldfrucht, Op’e Stâl): 06 54 34 16 10 (kantoor: 0511 54 24 76); of bij Atsje Lettinga (De Muzykpleats): 06 57 56 58 71.
Voor Kollum: Tjerkje van der Laan (Bloemenparadyske): 06 81 95 78 71; of bij Yme Westra (Plaatselijk Belang Kollum): 06 51 59 22 06.
Vrijwilligers kunnen zich ook melden via de mail: [email protected]
De plantweek van de bollenactie van Foodwalk Buitenpost-Kollum start op zaterdag 26 oktober op de najaarsmarkt van het Bloemenparadyske (Paradyske 3, 9291 PV Kollum). Burgers en bedrijven kunnen daar dan ook de bollen kopen!
Initiatiefnemers en financiers
Het bollenproject is een Mienskipsinitiatief van De Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum. Het Iepen Mienskipsfuns, Gemeente Achtkarspelen en Gemeente Noardeast-Fryslân steunen het project.
Alle informatie over het project 'Bloeiende Bollen voor Bijen en Burgers in Buitenpost en Kollum' is te vinden op www.dewouden.com/bollen.