Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijks familiebedrijf teelt pompoenen voor Bio Planète

"Onze pompoenpitolie wordt steeds populairder"

Tholen - Het is pompoenentijd. Een pompoenproduct waar je misschien niet meteen aan denkt is pompoenpitolie, één van de vele biologisch gecertificeerde oliën uit het aanbod van Bio Planète. "Onze pompoenpitolie wordt steeds populairder. De verkoop stijgt elk jaar met 25%. De olie kan op veel verschillende manieren gebruikt worden in de keuken, zowel voor zoete als hartige gerechten", vertelt Christin Rasper, Brand Manager Export bij Bio Planète.

Volgens Christin is de smaak van de pompoenolie zeer aromatisch. "Daar komt bij dat de olie veel vitamine E, per 100 milliliter bevat onze olie 75% van de dagelijkse behoefte van een gemiddelde volwassene."De pompoenen voor de pompoenpitolie worden geteeld door de familie Lechner. Het gezin runt een boerderij in de regio Mostviertel in Neder-Oostenrijk. De familie produceert al generaties lang landbouwproducten in harmonie met de natuur. Het echtpaar Lechner was altijd al zeer gepassioneerd over biologische landbouw. Daarom was het geen verrassing toen ze besloten om de traditie van hun ouders in 2015 te doorbreken (tot die tijd werden op het bedrijf varkens gefokt) en om te schakelen naar biologische teelt (fruit en landbouwgewassen). Sindsdien is het familiebedrijf ook biologische gecertificeerd door Bio Austria.

Het Oostenrijkse bedrijf teelt dus ook pompoenen voor de pompoenpitolie van Bio Planète. "Om deze gastronomische oliën te kunnen maken, worden de biologische pompoenpitten na de oogst zorgvuldig uit de pompoenen verwijderd, gewassen, gedroogd en vervolgens gereinigd. Na slechts twee dagen koude opslag gaan ze de oliepers in om de fijne virgin olie te produceren. Voor de 'roasted' variant worden de zaden zorgvuldig en voorzichtig geroosterd voordat ze worden geperst. Dit geeft de pompoenpitolie een volle smaak. Om de kostbare ingrediënten te behouden, worden de hoogwaardige, natuurlijke pompoenpitten van beide varianten slechts één keer koudgeperst", aldus Christin.

De pompoenen zijn voor de familie Lechner een belangrijk onderdeel van de biologische gewasrotatie. Ze telen al meer dan 20 jaar pompoenen en dit gewas vormt een integraal onderdeel van de duurzame vruchtwisseling. Andere producten die op het land van de familie geteeld worden zijn: tarwe, soja (voor consumptie), veldbonen en aardappelen. En op 13,6 hectare wordt biologisch fruit geteeld (appelen, perziken, abrikozen en pruimen). Ter verbetering van de bodem is ongeveer 20% van het areaal beplant met alfalfa.
Thomas Lechner vertelt dat het bedrijf ook zo duurzaam mogelijk te werk gaat: "Onze zonnepanelen produceren de energie die we nodig hebben voor onze koelingen. En wanneer warmte nodig is, gebruiken we onze eigen houtsnippers. Dit maakt ons trots."

Tot slot vertelt Christin waar de pompoenpitolie allemaal voor gebruikt kan worden: "Het is echt een alleskunner in de keuken. Slechts een paar druppels complementeren salades, dressings, soepen en zelfs vanille-ijs of chocoladetaart. Vergeleken met de populaire, volle geroosterde variant, levert de virgin pompoenpitolie met zijn milde, nootachtige smaak het uitstekende aroma van de biologische pompoenpitten."

Voor meer informatie:

Christin Rasper
Bio Planète
Klappendorf 2
D-01623 Lommatzsch
+49 (0)35241 820 826
christin.rasper@bioplanete.com 
www.bioplanete.com