Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"5.000 horecavestigingen worden wekelijks meer dan 10 keer beleverd"

Initiatief gaat stadsafzet horeca in Amsterdam verduurzamen

In het kader van de Agenda Logistiek Amsterdam is aan Gerard Slegers, bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam, een initiatief gepresenteerd waarbij een groep logistieke bedrijven het aantal leveringen aan de Amsterdamse horeca substantieel wil terugdringen en het transport verduurzamen. De horeca heeft momenteel, met zo’n 25-40%, het grootste aandeel in de stadsafzet. Het bundelen van de leveringen en het vervoer met licht elektrische vrachtvoertuigen (levv’s) zijn de belangrijkste pijlers van dit initiatief.

'Last Mile Fresh Amsterdam' heet het initiatief dat de stadsdistributie moet gaan verduurzamen en is door Leen Menken Foodservice Logistics en Easy Dish gepresenteerd. Beide bedrijven nemen het initiatief namens een bredere groep bedrijven, de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. "In Amsterdam worden 5.000 horecavestigingen wekelijks meer dan 10 keer beleverd. We hebben het hier over 20.000 tot 30.000 ritten in de stad. Het merendeel van deze ritten vindt plaats tussen 9:00 en 12:00 uur."

Leen Menken en Easy Dish gaan samen aan de slag met het operationele gedeelte van het ‘Last Mile Fresh’. Leen Menken faciliteert de logistiek en een ‘vers’ sorteercentrum, nét iets buiten het centrum van Amsterdam (in de Houthavens). Hier bundelt het bedrijf de goederenstromen om deze vervolgens met de lichte elektrische vrachtvoertuigen gekoeld of bevroren te bezorgen, de uitstoot wordt hierdoor fors gereduceerd. Easy Dish heeft een neutraal online bestelplatform ontwikkelt, waarop horecaondernemers bij hun eigen leveranciers kunnen bestellen. Alle bestelinformatie en andere data zijn volledig afgeschermd.

Horecapersoneel kan door dit nieuwe logistieke systeem meer tijd besteden aan de primaire taken van de onderneming, in plaats van het, versnipperd over de dag, aannemen van leveringen. Bovendien kunnen zij naar hun klanten uitstralen dat zij hun voedingsproducten aangeleverd krijgen via zero emissie vervoer. De leveranciers winnen in deze nieuwe situatie tijd én geld doordat zij de drukte van de Amsterdamse binnenstad niet meer hoeven op te zoeken. Commercieel gezien verandert er niets aan hun relatie met de horecaondernemingen.

De komende weken starten Leen Menken en Easy Dish met de eerste pilots. Leveranciers en horecaondernemingen in Amsterdam worden in de komende periode benaderd, maar zij kunnen zich ook melden via www.lmf.amsterdam om gebruik te gaan maken van het platform.

Publicatiedatum: