"Heeft onberekenbare schade toegebracht aan het consumentenvertrouwen"

10 jaar cel voor meesterbrein achter grootste bio-voedselfraude

Het meesterbrein achter de grootste fraude in biologisch voedsel ooit in de VS is afgelopen vrijdag 16 augustus veroordeeld tot 10 jaar cel. De rechter is van mening dat Randy Constant duizenden klanten bedrogen heeft. Zij hebben producten gekocht die ze niet wilden. Volgens de rechter heeft hij massale fraude gepleegd die 'extreme en onberekenbare schade' toe heeft gebracht.

Tussen 2010 en 2017 heeft de fraudeur consumenten extra laten betalen voor producten die helemaal niet biologisch bleken te zijn. "Duizenden en duizenden consumenten betaalden voor producten die zij eigenlijk helemaal niet wilden. Dit heeft onberekenbare schade toegebracht aan het vertrouwen dat het Amerikaanse publiek heeft in biologische producten.

Drie andere boeren hebben lagere straffen gekregen vanwege hun rol in de fraudezaak. Michael Potter moet 24 maanden de cel in, James Brennan werd veroordeeld tot 20 maanden cel en zijn vader, de 71-jarige Tom Brennan, kreeg een gevangenisstraf van 3 maanden opgelegd. Een vijfde boer werd ook schuldig bevonden, maar is nog in afwachting van zijn veroordeling.

De boeren teelden traditionele gewassen zoals maïs en sojabonen en mengden dit met een kleine hoeveelheid gecertificeerde biologische granen. Dit leverde in totaal meer dan 120 miljoen dollar aan opbrengsten op.

Advocaat Jacob Schunk zegt dat Constant jarenlang misbruik heeft gemaakt van een bio-certificeringssysteem dat leunt op de eerlijkheid van boeren en particuliere certificeerders. "Hij zag de zwakte in het systeem en maakte hier keer op keer misbruik van."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven