Ewa-Bis over het aankomende appelseizoen

"Prijzen Poolse conventionele en bio-appelen zullen zich herstellen"

Gedurende het grootste deel van het voorgaande seizoen waren de appelprijzen zeer laag. Volgens een Poolse appelexporteur zullen de prijzen van de nieuwe oogst zich herstellen. Dit is deels te danken aan het feit dat de Poolse appeloogst zo'n 40% lager uit zal vallen dan vorig jaar. 

Er zullen in Polen dit jaar aanzienlijk minder appelen geoogst worden dan vorig seizoen. Damian Kozlowski van Ewa-Bis verwacht dat de oogst 40% zal dalen. "Vorig jaar werden er in Polen net geen 6 mln ton appelen geoogst. Dit jaar verwacht ik dat de productie rond 3,5 mln ton zal bedragen. Er zijn drie belangrijke redenen te noemen voor de kleinere oogst van dit seizoen. Ten eerste hadden we vorig jaar een seizoen met buitengewoon veel appelen. Dit betekent automatisch dat de bomen het jaar daarna minder appelen geven. Ten tweede hebben we in het voorjaar met vorst te maken gehad. In bepaalde delen van het land heeft dit grote schade aan de oogst veroorzaakt. Tot slot was het gedurende de periode waarin bijen de bomen bestuiven zeer koud weer in Polen. Hierdoor konden de bijen hun taak niet volbrengen wat geleid heeft tot een sterke daling van het aantal appelen in Europa dit jaar."

Ondanks het feit dat veel boomgaarden in problemen verkeren, maakt Kozlowski zich persoonlijk niet al te veel zorgen over het seizoen. "We hebben nog altijd premium Poolse appelen beschikbaar en zijn in staat om aan de vraag van onze klanten te beantwoorden. De drie meest gevraagde appelrassen zijn nog altijd Golden Delicious, Red Prince en Royal Gala. Ook Idared is een populair ras omdat het goed vervoerd kan worden en lang houdbaar is. Het ras is met name in Europa in trek, waar consumenten vertrouwd zijn met tweekleurige appelen. We leveren ook een breed scala aan biologische appelen, waarvoor we zelfs een eigen merk en bedrijf hebben opgericht: Grupa Owoce Natury. " Poolse appeltelers schakelen steeds vaker om naar de biologische teelt," vervolgt Damian. "Dit jaar zal het aandeel bio-appelen dus alleen maar groter zijn. Vanwege de problemen die ik eerder noemde, bestaat de kans dat Polen niet voldoende biologische appelen beschikbaar heeft om in de marktbehoefte te voorzien. Dit zal voor Poolse appeltelers aanleiding zijn om door te gaan met de biologische teelt, hoewel er in de toekomst naar verwachting meer dan genoeg biologische appelen op de Europese markt beschikbaar zullen zijn."

De appelprijzen in Polen zijn gekelderd. Dit is vooral het gevolg van de recordoogst van vorig jaar en het feit dat telers hun fruit veel te lang in bewaring houden. Kozlowski maakt zich echter geen grote zorgen over het aankomende seizoen: "We zien de prijzen nu al stijgen omdat de nieuwe zomerappelen op de markt komen. Ik ben er vrij zeker van dat de prijzen zullen herstellen. De aantallen zijn vergelijkbaar met die van 2017 en toen waren de prijzen erg hoog. Ik wil niet beweren dat de prijzen ook dit jaar weer op dit hoge niveau zullen komen maar ik ben ervan overtuigd dat we onze appelen dit seizoen niet voor weggeefprijzen van de hand zullen hoeven te doen."

Oekraïne is in opkomst als AGF-exporteur maar het zal nog wel even duren voordat dit land als een echte concurrent kan worden beschouwd," meent Kozlowski. "Oekraïne is een land dat groeit, zowel in termen van productie als in professioneel opzicht. Het is echter nog wat vroeg om het als een grote concurrent te beschouwen. Ik denk dat het de komende tien jaar uit kan groeien tot een grote speler op de Europese markt. Voor nu zijn Italië en Frankrijk de markten waar we voor op moeten passen en waar we van kunnen leren. Het merendeel van hun appelen is bestemd voor de consumptie, terwijl een groot deel van onze appelen uitsluitend bestemd is voor de verwerkende sector. Ondanks de kleinere oogst zullen Ewa-Bis en Grupa Owoce Natury voldoende conventionele en biologische appelen voor hun klanten beschikbaar hebben, zowel voor de verwerking als voor de versmarkt."

Voor meer informatie:

Damian Kozlowski
PPH EWA-BIS Sp. z.o.o.
Tel: +48 22 343 98 70
damian.kozlowski@ewabis.com.pl  
www.ewabis.com.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven