Open dag nieuwe bewaarloods Ter Linde en Loverendale in Oostkapelle

Op zaterdag 17 augustus 2019 organiseert DLV Advies een open dag bij de nieuwe bewaarloods van fruitteler Tim Moerman van Boomgaard Ter Linde en Jaco Burgers van akkerbouw- en melkveebedrijf Loverendale in Oostkapelle. De nieuwe loods kwam tot stand door een unieke samenwerking.

Beide bedrijven werken biologisch-dynamisch en hadden behoefte aan meer opslag. Doordat ze naast elkaar gelegen zijn, was een gezamenlijke nieuwe opslag een logisch vervolg. De bouw is gestart in februari 2018 en uiteindelijk was het in augustus zo ver dat de nieuwe oogst erin opgeslagen kon worden. Inmiddels is het eerste bewaarseizoen al weer bijna afgelopen.

Ruim 5.000 kisten
Jos Commissaris, projectleider bouw bij DLV Advies, werd door Tim en Jaco benaderd om het complete bouwtraject te begeleiden. Binnen de hoofdmassa van het gebouw van 53 x 21,5 meter zijn 6 fruitcellen met  een gangcel gerealiseerd. Anne van Rossum, specialist bouw en fruitteelt bij DLV Advies, heeft samen met architect Frank van de Geijn het ontwerp van dit gedeelte op zich genomen. 
Daarnaast zijn ook nog drie bewaarcellen voor akkerbouwproducten gerealiseerd. De totale opslagcapaciteit van het gebouw bedraagt 3.850 kisten voor appels of peren en 1.200 kisten voor de akkerbouwproducten. Over de gehele lengte van de hoofdmassa is nog een luifel gebouwd met een breedte van 7 meter.

Koeling met ammoniak
Vanwege de grootte van de bewaarcellen en de vraag aan koelcapaciteit is hier voor een mechanische koeling met ammoniak gekozen. Het akkerbouwdeel heeft daarom  een plafond boven de cellen, zodat de koelleidingen niet door de ruimte met producten lopen. Het ventilatiesysteem voor de akkerbouwcellen is gebaseerd op zuigventilatie met zuigkleden op de kisten. De fruitcellen zijn ULO-cellen met nauwkeurige regeling van zuurstof en CO2-gehalte. 

Sedumdak
Daarnaast was er vanuit Tim de wens om één zijde van het dak te voorzien van sedumbedekking. De andere zijde is bedekt met zonnepanelen. Door de extra belasting van het sedumdak is er gekozen voor een staaldak in plaats van gordingen.

Timelapse bouw 
Van de bouw van de nieuwe bewaarloods is een timelapse-video gemaakt. Open dag op 17 augustus 2019
Komt u ook een kijkje nemen in de nieuwe bewaarloods? U bent van harte welkom bij Tim Moerman en Jaco Burgers aan de Oranjezonweg 1 in Oostkapelle op zaterdag 17 augustus van 11.00 uur tot 16.00 uur. Naast de nieuwe bewaarloods kunt u ook kennismaken met deelnemende bedrijven. Parkeren kan op de nabijgelegen parkeerplaats Oranjezon. Vanaf daar kunt u met een pendelbusje de locatie bereiken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven