Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Symposium Agrifirm ‘Toer door de Biologische Kringloop’

Ruim 60 gegadigden luisterden afgelopen donderdag aandachtig in de schuur op de Bio Velddag naar kansen om meer in kringlopen te werken op het boerenerf.

Daan Heurkens van Boerenverstand trapte af met een pleidooi voor een integrale aanpak die nodig is om volledig in kringlopen te kunnen acteren. Nu wordt nog veel vanuit wetgeving naar losstaande oplossingen gekeken voor stikstof, fosfaat en methaan uitstoot, terwijl hiervoor integrale oplossingen moeten worden bedacht wil men echt in kringlopen gaan werken.

Een echte kringloopboer streeft niet naar maximale productie, maar een optimale en kijkt naar natuurlijke oplossingen voor het kunstmest en krachtvoergebruik. Zo kan men denken aan beheerland; waarbij verschillende percelen benut worden voor verschillende voersoorten voor de behoefte van verschillende groepen koeien.

Men kan denken aan het mixen van mest of het composteren ervan, ook is er een bodemscan van Louis Bolk die precies aangeeft waar uw bodem behoefte aan heeft, voor een optimale bodem.

De activiteiten die lijden tot meer kringlooplandbouw worden gestimuleerd door banken en zuivelaars. Zo kan er een hogere prijs worden verkregen als er aan verscheidene activiteiten wordt gedaan. Daan geeft aan dat het belangrijk is ook in deze activiteiten te kijken naar het geheel en balans te vinden in deze activiteiten en niet in 1 thema uit te blinken, wat voor een disbalans zorgt.

Paar kansen en tips voor de toekomst:

  1. Stallen bouwen voor betere mest; Let bij de bouw van een nieuwe stal erop, dat je hoogwaardige mest kan produceren en leveren.
  2. Let op de mestkwaliteit; verbeter de mestkwaliteit door deze bijvoorbeeld te composteren, luister naar de akkerbouwer wat deze voor mest nodig heeft.
  3. Zet grasland in als bodemverbeteraar; neem grasland in bouwplan op als rustgewas
  4. Teel je eigen enkelvoudige krachtvoer; lokaal en afhankelijk van grondsoort en locatie welke gewassen het meest geschikt zijn.

Maar hoe moet dan dan in de praktijk? Andre Jurrius, eigenaar van Ekoboerderderij de Lingehof, vertelde hoe hij dit als kringloopboer aanpakte.

“voedt niet de plant maar de bodem”. Met zijn teeltplan heeft Andre een evenwicht gevonden waarbij gewassen worden geplant om de bodem en het bodemleven te voedden en opbrengsten te leveren. Hij legt uit hoe hij dat doet in een bouwplan met rotatie van 1 op 6;

  • Jaar 1 en 2 grasklaver als rustgewas en voldoende beworteling in de bodem
  • Jaar 3 een koolachtige of uien voor opbrengst
  • Jaar 4 rustgewas als lupine bijvoorbeeld
  • Jaar 5 granen
  • Jaar 6 aardappels; die gaan vroeg weg waardoor voldoende op tijd de gras klaver weer ingezaaid kan worden.

Tot slot wil Andre de zaal nog meegeven; “werk samen en kijk over je eigen grenzen heen”.

Als laatst kwam Frank Druyf van Koppert biological sysyems aan het woord over het inzetten van (roof)insecten tijdens teelten.

Drie pijlers waar het bedrijf zich op richt; macrobials (insecten), bestuiving, microbials (micro-organismen).

Insecten
Begin met monitoring; het is belangrijk om plagen in een vroeg stadium te detecteren. Bijvoorbeeld plakvallen en signaleringstechnieken kunnen hierbij helpen. Tijd en wijze zijn essentieel.

Vanuit nature zullen bij een plaag roofinsecten toetreden. Echter komt dit vaak veel later dan de plaag begint en treedt er veel verlies van het gewas op. Koppert versnelt dit proces door het inzetten van de juiste roofinsecten bij de plaag.

Bestuiving
Het is belangrijk bij het inzetten van hommels voor bestuiving van planten dat de hommels vroeg in de morgen worden uitgezet. Dit heeft te maken met het open en dichtgaan van de bloemen, vooral op warme dagen sluiten de bloemen zich eerder.

Uit onderzoek is gebleken dat hommels een bereik hebben van 100 meter af het volk. Deze manier van bestuiving bevordert de opbrengst, sortering en gewassen zijn sneller oogstrijp. De Natupol Booster werkt 3-4 weken effectief en wordt 4-7 dagen voor bloei ingezet. Er zijn twee volken per ha nodig.

Micro-organismen
Het is mogelijk nuttige micro organismen (nematoden = natuurlijke vijanden van heel veel schadelijke insecten, vooral larve stadium) in te zetten om de plantenafweer te versterken. Zo zijn er nuttige aaltjes: een aantal schadelijk maar sommige ook nuttig; dit zijn insect parasitaire aaltjes (niet plant parasitair). Bijvoorbeeld tegen engerlingen en de coloradokever.

Afsluitend werd er gezamenlijk geluncht en ‘s middags de Bio velddag met vele interessante workshops wederom zeer goed bezocht!

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl 

Publicatiedatum: