Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokaal geteelde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers

Een aantal Nederlandse producenten experimenteren met het gebruik van lokaal geteelde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Veel vleesvervangers zijn nu op basis van soja, wat een grotere ecologische voetafdruk met zich meebrengt. Door te kiezen voor lupine, verkleinen we deze voetafdruk en hebben hommels een beter toekomstperspectief. 

"De boeren, telers en bedrijven waar Ekoplaza mee samenwerkt, delen allemaal dezelfde biologische passie. Ook mensen die bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de biologische landbouw steunen wij van harte, zoals Thijs Fijen van de WUR. Thijs deed crowdfunding voor zijn promotieonderzoek naar de teelt van lupine; ook wel de Nederlandse ‘soja’. Door de rol van hommels te onderzoeken, kan die teelt rendabeler en duurzamer worden. Belangrijk aspect voor Thijs is de mogelijkheid om landbouw en behoud van biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. Mede dankzij Ekoplaza is zijn streefbedrag bereikt en kan hij starten met zijn onderzoek."

De opbrengst is in Nederland nog onvoorspelbaar en variabel in kwaliteit, waardoor op grote schaal overstappen op lupine in plaats van soja nog niet mogelijk is. Waarschijnlijk speelt een gebrek aan geschikte bestuivers hierin een grote rol. De bestuiving gebeurt nu nog door het plaatsen van kasten met honingbijen. Maar die zijn te licht om de lupine optimaal te kunnen bestuiven. Thijs heeft de eerste lupineplantjes inmiddels via de biologische landbouw grootgebracht. Eind mei, vlak voor de bloeitijd, worden ze in het open veld geplaatst waar ze bestoven kunnen worden door hommels. 

Voor meer informatie:

www.ekoplaza.nl/bestuiving-van-lupine

Publicatiedatum: