Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biocyclische-veganlandbouw: bio-teelt op een vegan manier

Zijn groenten en fruit echt vegan?
Deze vraag lijkt op het eerste gezicht overbodig, omdat algemeen aanvaard wordt dat deze basisvoedingsproducten vegan zijn omdat ze geen dierlijke ingrediënten bevatten. Maar kijk je naar de gebruikelijke teelt van AGF dan zie je dat, vooral bij bio-teelt, input van dierlijk materiaal voorkomt zoals in mest en slachthuisafval (bloed-, varkenshaar-, veren- en hoornmeel) die vaak als gewasverbeteringsmiddelen gebruikt worden. De AGF teelt wordt daarom vaak geassocieerd met verschillende schadelijke effecten van veeteelt waaronder dierenleed, wat een groeiend aantal consumenten wil vermijden. 

De Biocyclic Vegan Standard, een nieuwe benadering van bio-teelt gebaseerd op ethische en duurzame principes
In november 2017 werd de Biocyclic Vegan Standard toegelaten tot de IFOAM Family of Standards (International Federation of Organic Agriculture Movements) en is sindsdien beschikbaar voor telers wereldwijd waardoor ze hun gewassen op een vegan en bio-manier kunnen telen en hiervoor gecertificeerd kunnen worden om hun producten het kwaliteitslabel van 'biocyclische-veganlandbouw' te geven. 

De Biocyclic-Vegan Standard beschrijft de principes van een duurzaam, gesloten circuit en vegan manier van bio-telen. Hiermee zijn alle sectoren in staat om bij te dragen aan de bescherming van het milieu, d.w.z. door de klimaatverandering af te remmen, biodiversiteit te stimuleren, watervervuiling te voorkomen, residu's van antibiotica en pathogene microben in de bodem en gewassen te vermijden en door vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Daarnaast biedt het ook gezondheidsvoordelen en verbetert het voedingsveiligheid zonder het gebruik van dieren zoals dat in de traditionele veeteelt gaat. Vruchtbaarheid van de bodem en productiviteit worden verbeterd met de hulp van plantaardige input. Door systematisch gebruik te maken van volwaardige compost van substraatkwaliteit en door biocyclische humushoudende aarde te gebruiken in combinatie met groene mest en mulch wordt de bodemvitaliteit volgens biocyclische normen verbeterd. 

Aanvankelijk werden de principes van biocyclische teelt ontwikkeld door de Duitse bio-teelt pionier Adolf Hoops (1932-1999) in zijn “Bio-Modell Walsrode”. Zijn ideeën werden geëvalueerd door Johannes Eisenbach en in samenwerking met de  Griekse National Agricultural Research Institute aangepast aan het Middellandse-Zee gebied. De eerste richtlijnen werden in samenwerking met zijn zoon Arne Hoops ontwikkeld. Als “Biocyclic Standards” hebben deze richtlijnen een uiteindelijke invloed op de ontwikkeling van bio-teelt in Griekenland en Cyprus gehad. De afgelopen jaren werd het vegan aspect uitgewerkt met initiatieven uit de hoek van de vegan bio-teeltgebieden, van wetenschap en onderzoek, van consumenteneducatie en van dierenethiek. Dit leidde uiteindelijk tot het gebruik van de huidige Biocyclic Vegan Standard en de mogelijkheid tot certificering door geaccrediteerde instanties.

Vandaag de dag zijn de Biocyclic Vegan Standard en het kwaliteitslabel in bezit van het non-profitbedrijf Adolf-Hoops-Gesellschaft in Berlijn dat actief is op Cyprus via de BNS Biocyclic Network Services in samenwerking met internationale partners in verschillende landen met trainingsprogramma's voor telers en prijzen voor het biocyclische vegan label voor bedrijven met een certificering namens het Adolf-Hoops-Gesellschaft door CERES.

Het Biocyclic Vegan Standard Comité
Vanaf dit jaar is de Biocyclic Vegan Standard toevertrouwd aan het Biocyclic Vegan Standard Comité, dat bestaat uit experts en verschillende organisaties die betrokken zijn bij biocyclische vegan landbouw, onderzoek, dierenrechten en veganisme. 

Met de toelating tot de "IFOAM Family of Standards" heeft de Biocyclic Vegan Standard mondiale erkenning gekregen en biedt ze telers de mogelijkheid om hun gewassen volgens puur plantaardige principes te telen en om nieuwe markten met het label 'van biocyclische vegan landbouw' te creëren.

De eerste biocyclische vegan activiteiten in Griekenland, Cyprus, Duitsland, Frankrijk en Nederland
Momenteel werken 60 gecertificeerde kleinschalige familiebedrijven in Griekenland en Cyprus met de Biocyclic Vegan Standard zonder vee voor commerciële doeleinden te houden en zonder gebruik te maken van dierlijke materialen. De producten van de telers die verenigd zijn in het PANHELLENIC BIOCYCLIC VEGAN NETWORK worden exclusief verkocht via de lidorganisaties van het Organic Marketing & Export Network O.M.E.N. die onder controle staat van de Biocyclic Vegan Standard. Ook in andere landen zijn de eerste certificeringen van kracht gegaan:

Duitsland: Förderkreis Biozyklisch-Veganer Anbau
Frankrijk: Association Agriculture Biocyclique Végétalienne
Nederland / Vlaanderen: Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Met de introductie van de Biocyclic Vegan Standard en het label "van biocyclische vegan landbouw" is het voor leveranciers mogelijk geworden om zowel verse en verwerkte producten met het label te verhandelen. Voor consumenten is er volledige traceerbaarheid 'van de plantage tot de tafel' en weten ze dat hun voeding volgens puur vegan principes geteeld is.

Voor meer informatie: www.biocyclic-vegan.org 

Bron: vegconomist.com 

Publicatiedatum: