Meer dan 83.000 hectare in 2018

Spanje: Biologische teelt in Navarra groeit

De biologische teelt blijft groeien in het Spaanse Navarra. Het areaal in deze regio is van ongeveer 700 hectare in 1996 uitgegroeid tot meer dan 83.000 hectare in 2018: goed voor 7,2% van het totale oppervlak dat is gewijd aan landbouw.

Het aantal ondernemers is in de afgelopen periode ook toegenomen, van 624 in januari 2018 tot 667 in januari 2019, volgens gegevens van de Raad voor Biologische Teelt in Navarra (CPAEN). De Raad stelt dat agro-ecologie steeds belangrijker wordt in de landbouwsector en dat er sprake was van "een duurzame en constante groei in de afgelopen jaren".

Volgens de CPAEN komt deze groei in Navarra overeen met zowel de wereldwijde als Europese trend en is deze een gevolg van een grotere vraag naar biologische producten vanuit consumenten.

Uit gegevens van de Europese Raad blijkt dat de biologische landbouw zich snel uitbreidt: met 6 tot 9% per jaar. Dit type landbouw is goed voor 5,4% van de Europese landbouwgrond.

De omvang van de biologische landbouw in de EU is verviervoudigd in de afgelopen tien jaar. Volgens de Europese Raad ligt de vraag in de EU echter te hoog om gedekt te kunnen worden door de Europese teelt. Dit tekort wordt gecompenseerd door middel van de import, wat echter wel zorgt voor een beperking van de milieuvoordelen van de biologische teelt.

Volgens het Eurostat Rapport 2019 genereerde de biologische landbouw in Europa in 2017 een omzet van meer dan 37 miljard euro, 11% meer dan in het vorige jaar. Het biologische areaal had een omvang van 12,6 miljoen hectare. Spanje was nog steeds de koploper in de biologische teelt in Europa, met 2,1 miljoen hectare. Daarna volgden Italië (1,9 miljoen hectare) en Frankrijk (1,7 miljoen hectare).

Vier lidstaten waren samen goed voor meer dan de helft (54,7%) van het biologische areaal in de EU in 2017: Spanje (16,6%), Italië (15,2%), Frankrijk (13,9%) en Duitsland (9,1%).

De doelstelling in Navarra is dat 10% van het areaal in 2020 biologisch zal zijn. Men wil de vraag laten toenemen door nieuwe sectoren en consumenten aan te trekken (waaronder kleine bedrijven en de horeca) en door de aankoop van biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten op openbare plaatsen (schoolkantines, ziekenhuizen) te promoten.

Ook wordt gestreefd naar een toename van het aantal telers dat kiest voor biologische landbouw. Verder wordt de aankoop van lokale producten bevorderd en worden mensen bewustgemaakt van het belang van lokale en biologische producten voor het milieu, de gezondheid van de mens en een eerlijke economie.

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven