Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'De Gezonde Bourgondiër' winnaar 6e editie 'Lekker Vega Kookboek'

'De Gezonde Bourgondiër' is 'Lekker Vega Kookboek' van 2018. Het kookboek van auteur Jacinta Bokma kreeg in de finaleronde meer publieksstemmen dan 'No Milky Way 2' en 'De Groene Keuken'.  De laatste stemronde werd net vóór de Nationale Week Zonder Vlees gepland. Het kookboek kreeg de meeste van de ruim duizend stemmen en volgt ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed op dat vorig jaar won.

"We kunnen die honderden stemmers op dit geweldige boek dat uitgegeven wordt door Nieuw Amsterdam, alleen maar een groot compliment maken voor hun keuze" zegt Erwin Polderman, communicatiestrateeg bij de Vegetariërsbond. "Prachtige fotografie. Van snack tot gangenmenu. Verrassende varianten op gerechten die we al jaren kennen en een mooie, eigenzinnige visie van de auteur die tevens foodstylist en receptuurontwikkelaar is." 

Zesde editie 
De verkiezing werd voor de zesde keer georganiseerd. Er werd gekozen om de winnaar middenin de Week Zonder Vlees bekend te maken. De Vegetariërsbond wil elk jaar laten zien dat lekker vegetarisch koken niet alleen makkelijk, maar vooral ook plezierig is en je anderen met deze rijke keuken enorm kan inspireren tot wat minder vlees consumeren.
De maar liefst 50 genomineerde kookboeken laten zien dat voor iedereen die vegetarisch wil (gaan) koken er een ruime keuze is aan inspiratie. "De groei van het aantal vegetarische kookboektitels is een logische ontwikkeling. Kookboeken zijn al jaren een populair genre. Een auteur die zich wil onderscheiden en wil vernieuwen komt eigenlijk automatisch uit in de vegetarische keuken. De keuze uit te gebruiken groenten en mogelijke bereidingswijzen is vrijwel onuitputtelijk," aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Vegetarisch eten groeit als kool
Dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten is een trend die breed wordt gesignaleerd. Dit zie je ook terug in het aanbod van kookboeken. Kwamen er in 2013 nog 13 vegetarische kookboeken uit, in 2018 waren dat er 50. "Er is voor iedereen een passend vegetarisch kookboek, dus er is geen enkel excuus meer om niet vaker van een vegetarische maaltijd te genieten."

Publicatiedatum: