NFU waarschuwt:

"Onzekerheid rond Brexit zal Britse bio-boeren treffen"

Britse bio-boeren komen, volgens de NFU, te staan voor een handelsembargo op hun producten voor de EU wanneer geen deal bereikt wordt. 

John Pawsey van de NFU zegt dat een no-deal Brexit zou betekenen dat het voor boeren nodig zal zijn dat de EU officieel Britse bio-landbouwstandaards erkent en accepteert als zijn een equivalent voor EU standaards. Zonder deze erkenning zouden de Britse bio-producten als conventioneel verkocht moeten worden en daardoor de prijzen verliezen die nodig zijn om de hogere kosten van de bio-werkwijze te compenseren. 

"Momenteel is hiervoor geen speciale procedure binnen de Europese Commissie en de geraamde tijd voor deze erkenning zou wel tot negen maanden kunnen oplopen."

"Het lijkt erop dat certificeringsinstanties moeten uitwerken hoe de erkenning op tijd bereikt kan worden. Export vormt een belangrijk deel van de aanbodketen voor Britse bio-boeren en we vrezen voor de consequenties."  

"De regering heeft al stappen ondernomen om te proberen de handel in bio-producten veilig te stellen door de introductie van een Wettelijk Instrument waarin gesteld wordt dat het VK de EU controles erkent voor een periode van 21 maanden. Ik zou deze overgangsperiode voor Britse bio-producten voor de EU in het geval van geen deal beantwoord willen zien." 

"We blijven er bij de regering en Kamerleden op aandringen om de EU niet onder deze voorwaarden te verlaten. Als geen deal bereikt wordt dan zou de NFU graag zien dat het proces van erkenning zo snel mogelijk wordt uitgevoerd."

Voor meer informatie: 

Mike Thomas
NFU 
+44 2476 858662
Mike.Thomas@nfu.org.uk  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven