FNP wil nieuwe bioboeren vrijstellen van belastingen

De FNP wil boeren die overschakelen op biologische landbouw financieel steunen. Boeren moeten minstens twee jaar lang worden vrijgesteld van ozb en waterschapsbelasting, vindt de partij. Dit is nodig omdat de overgang naar biologisch boeren de eerste jaren niet wordt beloond met hogere prijzen voor melk, aardappelen of groenten.

Het plan is een provinciaal gecoördineerde actie. FNP-fracties in gemeenteraden zullen burgemeester en wethouders vragen om een vrijstelling voor de ozb-belasting. De FNP-waterschapsfractie doet dit met de waterschapsheffing. Vrijstelling van de twee belastingen levert een doorsnee boerenbedrijf al gauw 7.500 euro per jaar op.

Op weg naar 100 procent biologische landbouw
De FNP wil in de toekomst naar een 100 procent biologische landbouw. Volgens lijsttrekker Johannes Kramer zullen vroeg of laat de klimaat- en milieu-eisen zo streng worden dat de gangbare landbouw door de hoge kostprijs niet meer is vol te houden. Tegelijkertijd zal de vraag naar kwalitatief hoogwaardige en gezonde landbouwproducten wereldwijd toenemen. "Boeren moeten weer worden beloond in plaats van gestraft", zegt Kramer.

Friese landbouw kan weer voorop lopen
De transitie naar een meer natuur-inclusieve landbouw is mede op aandringen van de FNP in gang gezet. Kramer, sinds acht jaar gedeputeerde natuur en landbouw, ziet de biologische transitie als een geweldige kans voor Fryslân: "De Friese landbouw heeft in de wereld altijd voorop gelopen. Met een grondgebonden landbouw, met zo weinig mogelijk kunstmest en zonder antibiotica, kan Fryslân weer wereldleider worden, maar nu duurzaam."

Voor meer informatie:

www.fnp.frl 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven