Biohuis wil discussie over kosten die Skal maakt voor WOB-verzoeken en opsporen van fraude

Biohuis, de vereniging van biologische boeren en boerinnen, werpt de vraag op of alle kosten van Skal, zoals bijvoorbeeld het afhandelen van verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en het opsporen van fraude met biologische producten nog wel voor rekening van de aangeslotenen moeten komen. Biohuis gaat hierover met beleidsmakers in gesprek.

Skal, de controle-instantie van de biologische sector, heeft een aantal tarieven voor 2019 fors verhoogd. Dit was noodzakelijk omdat er anders een tekort zou zijn. Het uitgangspunt van de overheid is dat de kosten van Skal geheel door de tarieven gedekt moeten worden.

In 'Skal Actueel' stond dat Skal in 2018 is geconfronteerd met een reeks verzoeken in het kader van de WOB. Skal is door de overheid verplicht om aan de verzoeken gehoor geven. Maar biologische bedrijven betalen nu voor de uren van de medewerkers die WOB-verzoeken behandelen. Biohuis vindt de vraag gerechtvaardigd of dat terecht is.

Verder geeft Skal aan dat het aantal meldingen en handhavingstaken toeneemt door de populariteit van biologische producten. Ook hier heeft Biohuis vragen over. De organisatie wil weten of het eerlijk is dat biologische bedrijven moeten meebetalen aan de kosten van het opsporen van fraude met biologische producten.

Bron: Biohuis 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven