Stichting Loverendale stopt met melken en stapt over op zoogkoeienhouderij

Stichting Loverendale stopt op boerderij Ter Linde voorlopig met het melken van koeien en stapt over op zoogkoeienhouderij. Deze keuze is onderdeel van de toekomststrategie van Stichting Loverendale, waarbij de Stichting vanuit Oostkapelle de biologisch-dynamische landbouw mee vorm wil geven en verder ontwikkelen. De toekomststrategie is gericht op zowel het sluiten van kringlopen als op de financiële gezondheid van het gemengde bedrijf. Vanuit de nieuwe start wil Stichting Loverendale de samenwerking met biologische bedrijven uit de buurt verder uitbouwen en de productafzet in de regio vergroten.

Loverendale is opgericht in 1926 door Marie Tak van Poortvliet als één van de eerste biologisch-dynamische landbouwbedrijven in de wereld en het eerste biologisch-dynamische bedrijf in Nederland. Stichting Loverendale beheert haar nalatenschap en is eigenaar van de grond en gebouwen van boerderij Ter Linde in Oostkapelle en tevens eigenaar van de grond en gebouwen van Wilhelminahoeve in St. Philipsland. Als oudste biologisch-dynamische bedrijf van Nederland is Ter Linde een gemengd bedrijf: zowel akkerbouw als melkveehouderij en natuurbeheer. Ook heeft Ter Linde een bloeiende boerderijwinkel, boerencamping en veel samenwerking met buurbedrijf Boomgaard Ter Linde van fruitteler Tim Moerman. Jaco Burgers, directeur van Loverendale BV, is verantwoordelijk voor de akkerbouw op Ter Linde.

De jonge koeien van Ter Linde Boerderij Ter Linde is gevestigd in Oostkapelle in Zeeland. De melkveehouderij op Ter Linde was in het verleden gericht op het maken van kaas onder eigen Loverendale merk. De kaasmakerij en kaasopslag moesten echter hoognodig gemoderniseerd worden, waarvoor in het recente verleden de middelen ontbraken. Ter Linde levert daarom de melk aan een verwerker. Door de decentrale ligging gaat dit gepaard met hoge transportkosten en worden de meerkosten van een biologisch-dynamische bedrijfsvoering onvoldoende vergoed.

Stichting Loverendale, eigenaar van grond en gebouwen van biologisch-dynamische boerderij Ter Linde en 100% eigenaar van de Loverendale BV, heeft daarom besloten te stoppen met melken en over te stappen op zoogkoeienhouderij. Dit om verdere financiële verliezen te beperken. Deze keuze is onderdeel van de toekomststrategie van Stichting Loverendale, waarbij de Stichting vanuit Oostkapelle de biologisch-dynamische landbouw mee vorm wil geven en verder ontwikkelen. De toekomststrategie is gericht op zowel het sluiten van kringlopen als op de financiële gezondheid van het gemengde bedrijf. Vanuit de nieuwe start wil Stichting Loverendale de samenwerking met biologische bedrijven uit de buurt verder uitbouwen en de productafzet in de regio vergroten. Met de overstap naar zoogkoeienhouderij houdt Ter Linde de mogelijkheid om in de toekomst weer te starten met melken. Bovendien blijft het een gemengd biologisch-dynamisch bedrijf met akkerbouwproducten en vleesvee. Door over te stappen op zoogkoeienhouderij blijft de foklijn van vee, aangepast aan de omstandigheden in Oostkapelle, behouden. Ook blijft Ter Linde zo een gemengd biologisch-dynamisch bedrijf dat de natuurterreinen die zij pacht goed kan beheren.

Voor meer informatie:

web.loverendale.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven