Arjan Sonneveld, Grow Group BV, Grow Bioplant BV:

“Extra bio opkweken om op de toekomst in te spelen”

Tholen – Eerst groeide biologisch hard in de glasgroententeelt, maar inmiddels zit de grootste groei in de Benelux in de vollegrondsteelt. Daarom staat Grow Group op 23 en 24 januari weer op de Bio-beurs in Zwolle. “Bio heeft de toekomst en daarom zien we ook steeds meer overstappers vanuit de gangbare akkerbouw”, aldus Arjan Sonneveld, vertegenwoordiger voor zowel glasgroenten als vollegrond bij Grow Group BV en Grow Bioplant BV.


Arjan Sonneveld, Simon van Zanten en Wilco Meuldijk tussen de tomaten op de volledig biolocatie in Naaldwijk. 

Grow Bioplant BV zet alweer ruim twintig jaar in op biologisch opkweken. “4000 vierkante meter en die kas voor de helft vol, dat was destijds ‘de bio’”, herinnert Arjan zich nog goed. Inmiddels is dat wel anders, want in Naaldwijk heeft Grow Bioplant BV ruim 4 hectare kas, uitsluitend bestemd voor bio-opkweek. “Voor steeds meer bio-certificaten wereldwijd is dat een eis. Je mag dan de kas niet deels ook nog gebruiken voor gangbare opkweek.”

Zoete aardappel en aardbei nieuwe speerpunten
Grow Group beschikt over certificaten voor de opkweek volgens Bio Suisse, Naturland en USDA. Uiteraard is Grow Bioplant BV ook SKAL gecertificeerd, waardoor het bedrijf in principe wereldwijd biologische planten kan afzetten. De eisen van SKAL zijn alleen wel minder streng dan van enkele internationale certificaten. “Van SKAL mag het opkweken van bio en gangbaar in dezelfde kas (nog) wel. Niet gelijktijdig maar wel na elkaar.”

Bij Grow Bioplant BV zouden ze dat graag anders zien. In totaal worden er door Grow Bioplant jaarlijks 33,1 miljoen ‘koude planten’ opgekweekt en 3,6 miljoen ‘warme planten’. Het bedrijf heeft als nieuwe speerpunten de biologische opkweek van zoete aardappel en vollegrondsaardbeien. Voor de opkweek van de aardbeien loopt Grow Group nu tegen de grenzen van de regelgeving aan. “Wij kunnen volledig biologisch opkweken, maar nog geen andere plantenkwekerij biedt dit aan. Daardoor zouden wij, als een volledige biologische opkweeklocatie bij SKAL vereist wordt, een monopoly hebben en dat mag niet.”

Ouderwets pionieren
De uitbreiding van het assortiment is fijn voor Grow Bioplant BV, omdat het bedrijf daarmee de speciale Naaldwijkse biolocatie nog beter kan gaan benutten. Maar nog belangrijker is een breder aanbod voor de telers. “Om biologisch 1 op 10, een op bodemrust gebaseerd teeltsysteem, te kunnen telen, moeten er wel genoeg verschillende gewassen beschikbaar zijn.”

Op de beurs hoopt Arjan samen met zijn nieuwe collega Wilco Meuldijk en Simon van Zanten als oude rot in het vak veel telers te ontmoeten om te horen wat hun ervaringen en hun wensen zijn. “In onze fusie (Grow Group BV en Grow Bioplant BV gaan vanaf 2019 op in Plantise) is bio een speerpunt en nu we ons extra focussen op de vollegrond, kunnen we daarin weer ouderwets gaan pionieren samen met de telers.”

Voor meer informatie:
Grow Group
www.growgroup.com 
www.growbioplant.com 
info@growgroup.com 

Arjan Sonneveld
a.sonneveld@growgroup.com 
+31 (0)6 20 21 13 06

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven