Biologische citroenen uit Italië

"Wanneer ze me vragen wat er speciaal is aan onze citroen, zeg ik dat ze gewoon uniek zijn, omdat ze pitloos zijn, maar ook vanwege zijn sap en zijn intense aroma en smaak."

"Deze citroen is gegenereerd door een kloon die alleen wij telen. Het is spontaan ontstaan uit de verbeterde mutatie afgeleid van het Femminello Siracusano-ras".

Dat zegt Giovanni Pezzino di Geronimo (foto hiernaast), commercieel directeur van Il Limone del Barone, een bedrijf dat sinds 1700 van generatie op generatie is overgedragen.

Het is gevestigd op Sicilië en beslaat 70 hectare, waar het sinaasappelen en de pitloze Femminello Sfusato citroenen op een biologische manier teelt.

"Wij richten ons vooral op diegenen die op zoek zijn naar citrus van hoge kwaliteit. In de eerste jaren hebben we vergelijkende tests met andere citroenen uitgevoerd met betrekking tot de kwaliteit, waarbij aanzienlijke verschillen naar voren kwamen. Ik vraag de sceptici of ze ooit aan een Spaanse, Argentijnse of Turkse citroen hebben geroken, zodat duidelijk wordt dat de juiste aankoop wordt gedaan met de neus en niet alleen met de ogen."

"Consumenten zijn helaas gewend om citrus te kopen in deze zo gezegde grote geglobaliseerde wereld, waar het mogelijk is om citroenen van over de hele wereld te vinden en waar geen onderscheid wordt gemaakt tot de kwaliteit. Het doel is dan ook om de beste prijs te vinden zonder rekening te houden met andere aspecten."

Uit het gesprek met Pezzino blijkt dat de meeste citroenen op de markt worden behandeld met gewasbeschermingsmiddelen die de bewaring verlengen en schimmelgroei voorkomt. Het resultaat dat volgt is een geurloos product met een onbruikbare schil.

De Limone del Barone citroenen zijn 100% natuurlijk. De schil is eetbaar omdat hij niet wordt behandeld en, als hij fijn gesneden is, kan het worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen zonder het risico van vreemde stoffen.

Giovanni benadrukt: "Ons beleid is om hoofdzakelijk citroenen met blad op de markt te brengen die binnen een dag na de oogst naar onze klanten worden verzonden als een garantie voor versheid."

"Daarom wil ik er nogmaals op wijzen dat het prijsbeleid uiteindelijk niet loont. We raden aan Italiaanse citroenen te kopen, waarbij de productievoorschriften en de vereisten tot de veiligste en gezondste behoren. In Italië wordt de oogst streng gecontroleerd door lokale fytosanitaire instellingen, waardoor hoge kwaliteitsstandaarden worden geboden."

"Vroeger vocht Spanje tegen de verplichting om op de etiketten de additieven te plaatsen die op de schil van het citrus worden gebruikt. Het land handelde op een dergelijke manier omdat de behandelde citroenen zouden worden bestraft ten gunste van niet-behandelde. Tegenwoordig verplicht de wet om op het etiket de was- en andere behandelingen aan te duiden, waarbij openlijk de naam of het additieve nummer wordt vermeld. Wanneer het Imazalil-middel wordt gebruikt, bepaalt de verordening dat het etiket ‘niet-eetbare schil’ moet vermelden. Helaas zijn niet alle klanten hiervan op de hoogte. Wat kunnen we doen om de consument te beschermen?"

"Omdat onze citroen biologisch is, is het niet-behandeld citrus. Bovendien is de aanwezigheid van bladeren op onze citroenen een bewijs dat het fruit geen behandeling met was heeft ondergaan, omdat het onmogelijk zou zijn om het uit te voeren terwijl de bladeren intact blijven, concludeert Pezzino.

Contact:
Azienda Agricola Sperone
Il limone del Barone

Contrada Sperone
96013 Carlentini (SR) - Italy
Cell.: (+39) 349 3553990
Email: info@illimonedelbarone.it
Web: www.illimonedelbarone.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven