Mission possible: de strijd tegen bio-fraude

Bio-fraude is een veelvoorkomend probleem dat de Europese Commissie probeert aan te pakken. Wijn authenticiteit, het verkeerd labelen van vis, water in gevogelte en namaak olijfolie zijn er allemaal voorbeelden van. De fraude komt in alle schakels van de aanbodketen voor en de aanpak ervan leek een 'mission impossible'.

FAO/IAEA ging de strijd aan en zet bodemanalyse in om te detecteren of de grond waarop geteeld is bewerkt is met gewasbeschermingsmiddelen en of er volgens bio-normen geteeld is. Op vlees worden microscoop-onderzoeken losgelaten om te zien of het dier waarvan het vlees afkomstig is behandeld werd met veterinaire medicatie.

Maar niet alles kan in laboratoria bekeken worden. Via gegevens uit databases uit de cloud worden telers, handelaren en leveranciers gecheckt op documentatie tijdens alle etappes van de aanbodketen, waardoor er nagegaan kan worden of een product de hele keten door volgens de juiste processen behandeld wordt. Doordat een onafhankelijke organisatie op deze manier de papieren kan checken wordt fraude met documenten een stuk lastiger. 

Bron:foodnavigator.com  

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven