Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mission possible: de strijd tegen bio-fraude

Bio-fraude is een veelvoorkomend probleem dat de Europese Commissie probeert aan te pakken. Wijn authenticiteit, het verkeerd labelen van vis, water in gevogelte en namaak olijfolie zijn er allemaal voorbeelden van. De fraude komt in alle schakels van de aanbodketen voor en de aanpak ervan leek een 'mission impossible'.

FAO/IAEA ging de strijd aan en zet bodemanalyse in om te detecteren of de grond waarop geteeld is bewerkt is met gewasbeschermingsmiddelen en of er volgens bio-normen geteeld is. Op vlees worden microscoop-onderzoeken losgelaten om te zien of het dier waarvan het vlees afkomstig is behandeld werd met veterinaire medicatie.

Maar niet alles kan in laboratoria bekeken worden. Via gegevens uit databases uit de cloud worden telers, handelaren en leveranciers gecheckt op documentatie tijdens alle etappes van de aanbodketen, waardoor er nagegaan kan worden of een product de hele keten door volgens de juiste processen behandeld wordt. Doordat een onafhankelijke organisatie op deze manier de papieren kan checken wordt fraude met documenten een stuk lastiger. 

Bron:foodnavigator.com  

 

Publicatiedatum: