Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gespecialiseerde handel ziet kansen in de biologische sector

De mieriksworteloogst van dit jaar begon vorige week (CW 45). Op veel plaatsen waren er misoogsten door de droge zomer. In Polen is bijna de hele oogst mislukt, zei een gespecialiseerde groothandel in een interview met Freshplaza. In Polen is er weinig geïrrigeerde teelt en daarom wisten de telers vanaf het begin dat ze moesten nadenken over nieuwe strategieën om met de weersomstandigheden om te gaan. Vroeger kochten handelaren oudere partijen op vanuit bijvoorbeeld Oostenrijk en Hongarije om goederen te kunnen aanbieden.

Op dit moment is er geen goede informatie over de uitkomst van het seizoen. Vanwege de extreme verschillen in neerslag - met overstromingen op sommige plaatsen en droogtes in andere - zijn de opbrengsten dit seizoen heel verschillend. Producenten zonder irrigatie oogsten nu veel kleinere producten dan normaal, wat ook tot verliezen leidt.

Nicheproduct
Er zijn geen grote verschillen tussen mierikswortelvariëteiten. Heel belangrijk is een staaflengte van ongeveer 25-30 cm. Het Europese gemiddelde is ongeveer 25 cm. Voor de detailhandel (LEH) zijn alleen specificaties wenselijk van 30 cm lang en gemiddeld 300 gram.

Afgezien hiervan is er in de afgelopen jaren een tendens naar lagere cijfers geweest: "Supermarkten eisen vaker stelen van 220-280 gram. Tegenwoordig raspen slechts enkele consumenten hun eigen mierikswortel en als ze dat doen alleen in kleine hoeveelheden," zegt een handelaar.

Met een jaarlijkse omzet van 250 ton verse mierikswortel zijn deze groenten een nicheproduct. In het noorden van Duitsland wordt mierikswortel voornamelijk gebruikt voor gerechten met vis. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk wordt het als veelzijdiger gezien. Mierikswortel wordt meestal geserveerd rond Kerst en Pasen. In juli en augustus wordt mierikswortel veel gebruikt om komkommers te kruiden. Met Kerstmis en Oudejaarsavond is de vraag drie keer zo groot. Mierikswortel wordt het hele jaar door verhandeld tegen meestal constante prijzen.

Biologische mierikswortel
Zoals met veel groenten en fruit, blijft de vraag naar biologische producten toenemen. "Nu grote supermarkten erom vragen, groeit de vraag, maar tegenwoordig maken de verschillende eisen en specificaties het product erg duur." Aangezien mierikswortel sowieso meer een luxe product is, kan het de markt niet bijhouden. "Biologische mierikswortel is iets meer dan twee keer zo duur als het conventionele product.

In de biologische sector, die zeer kleine productievolumes heeft, is het bijzonder moeilijk om voldoende hoeveelheden mierikswortel voor de kleinschalige detailhandel te sorteren. "Echter, als de vraag ondanks de prijzen blijft stijgen, zullen producenten zeker bereid zijn om dit te doen en hun productie uit te breiden."

Publicatiedatum: