Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Een werkgever kan - behalve voorkomen dat de werkdruk te hoog wordt - veel doen om te zorgen dat de werknemer zich plezierig en ontspannen voelt op zijn werkplek, waardoor het risico op uitval kleiner wordt.
In Nederland meldt veertien procent van de werknemers zich jaarlijks ziek door een burn-out. Vijf procent komt daardoor zelfs langdurig thuis te zitten. Een stevige burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten door een burn-out liggen op 1,8 miljard euro. (Bron: CBS, TNO en ArboNed). Enkele tips.
Maak de werkplek persoonlijk en warm
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat werken op flexplekken met kale, lege bureaus, niet goed is voor de gemoedstoestand van mensen. Het veilige ‘thuisgevoel’ van de werkplek verdwijnt en het verstoort de creativiteit. Het is zelfs aangetoond dat kale, kille werkruimten slecht zijn voor de hersenen. Ze kunnen er daadwerkelijk kleiner van worden. Ook raken mensen het goede contact met de eigen teamleden kwijt als ze steeds op een andere plek zitten.
Gebruik planten als decoratie
Mensen worden gelukkig van een werkomgeving met planten, zo blijkt uit een onderzoek dat vorige maand werd gepresenteerd. Na enkele maanden werd zelfs een stijging van de productiviteit gemeten van maar liefst vijftien procent. De medewerkers voelden hun concentratie toenemen, vonden de luchtkwaliteit beter en waren tevredener met hun werkplek.
Daglicht in plaats van kunstlicht
Werknemers functioneren ook beter als zij een mooi uitzicht hebben en met veel daglicht werken in plaats van met alleen kunstlicht, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. De medewerkers hadden een beter humeur, lachten meer en hadden zelfs een lagere bloeddruk.
Geef complimenten en vertrouwen
Mensen zijn gelukkiger en presteren beter als ze weten dat anderen vertrouwen in hen hebben en ook als er meer van ze verwacht wordt. Geef dus positieve feedback, complimenten en bevestiging en de werknemer zal beter werk afleveren.
Laat privé en werk niet door elkaar lopen
Als werknemers thuis niet de kans krijgen te ontspannen, ligt uitval op de loer. Het bedrijf Google deed hiermee een interessant experiment: werknemers moesten aan het eind van hun werkdag hun telefoon en laptop inleveren. Het was een groot succes. Werknemers maakten melding van meer ontspannen avonden zonder stress en namen meer tijd voor familie, vrienden en hobby’s. Mensen sliepen ook beter en goed slapen is essentieel om goed te presteren en geluk te voelen.
Frisse lucht en beweging
Het is niet gezond om altijd alleen maar te zitten en de hele dag binnen te zijn. Wat frisse lucht en lichaamsbeweging zorgt voor een nieuwe impuls. Doe eens een bespreking of overleg tijdens een wandeling in de omgeving. Promoot dat collega’s elkaar meer opzoeken in plaats van naar elkaar te mailen. Of creëer werkplekken waar mensen staand of fietsend - daarvoor bestaan speciale bureaus - achter hun laptop of aan de telefoon zitten.
Organiseer een uitje
Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat collega’s die een sterke band met elkaar hebben, meer verantwoordelijkheid nemen voor hun werk. Dus een uitje met elkaar - en dan niet om te werken, maar om samen iets leuks te doen - kan helpen hen een goed gevoel te geven over hun werk.
Laat mensen meedenken
Laat werknemers meedenken over werk- of productieprocessen. Het is aangetoond dat mensen die invloed kunnen uitoefenen op werk of werkomgeving, meer betrokken zijn en meer plezier ervaren op het werk. Laat ze bijvoorbeeld in teams hun eigen werk evalueren en ideeën voor verbeteringen aandragen, of open een ideeënbus en ga met de bedenker in gesprek als je interesse hebt in een idee.
Ken je mensen
Katelijne Cornelisse, (bedrijfs)psychotherapeut:
“Harde werkers zijn net zo belangrijk om op te letten als mensen die de kantjes er vanaf lopen. Vaak zijn mensen die een burn-out krijgen perfectionisten, die alles goed willen doen. Iemand die tegen een burn-out aanzit, gaat vaak nog harder werken, krijgt een korter lontje of uit onvrede over werk of collega’s. Ken je medewerkers, dan kun je alert zijn op veranderingen in hun gedrag. Als je vermoedens hebt dat het niet goed gaat, ga dan met de werknemer in gesprek. Sta open voor creatieve oplossingen, zoals tijdelijk in een aparte kamer zitten of halve dagen werken. Wees niet te star, want dat kost uiteindelijk meer. Bied professionele hulp aan, bij voorkeur van een arbeidspsycholoog die ook een relatie heeft met het werk. Weet dat deze niet traineert, maar hulp biedt om het werk weer snel te hervatten.”
Bron: Evofenedex