"Bio-cateraars" sjoemelen met het menu

Consumentenorganisatie 'Verbraucherzentrale (VZ) Hamburg' heeft twintig cateraars gecontroleerd die in de Hanzestad eten aan kinderdagverblijven leveren en daarbij hun bio-engagement benadrukken.

Slechts weinig levensmiddelen daadwerkelijk biologisch
Bij zeven cateraars beoordeelden de consumentenbeschermers de  verklaring over de bio-kwaliteit van het eten zeer positief. Bij de andere veertien ging het vooral om loze uitspraken: een groot bio-logo en zinnen als „indien mogelijk maken we gebruik van Bioland- en Demeter-levensmiddelen“ of „met overwegend bio-aandeel“. In werkelijkheid werden echter slechts weinig levensmiddelen van bio-kwaliteit verwerkt, zoals noedels of rijst.

"Op deze manier worden ouders voor de gek gehouden over het ware bio-aandeel in het eten van hun kinderen“, zegt Silke Schwartau van VZ Hamburg. Vaak zijn de bio-aanduidingen voor de verschillende maaltijden onduidelijk en niet concreet genoeg. Bovendien werden toegevoegde stoffen zoals smaakversterkers of kleurstoffen door enkele cateraars niet benoemd. Zes van de gecontroleerde cateraars maakten weliswaar reclame met bio, maar waren niet gecertificeerd. „De bio-verwijzingen van deze aanbieders zijn voor ons daarom niet geloofwaardig“, aldus Silke.

Kritiek toont effect
Negen van de tien slecht beoordeelde cateraars hebben zich inmiddels verbeterd, twee cateraars willen alsnog een bio-certificering halen, meldt Silke op oekolandbau.de: "De veranderingen die we met deze publicatie bereikt hebben zijn overwegend zeer doeltreffend."

Bron: Bio-markt.info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.