Kinderen willen het familiebedrijf overnemen

Alterbio: binnenlandse verkoop ligt inmiddels hoger dan de export

De Franse teler en handelaar Alterbio speelt al lang mee in de biologische sector. Emmanuel Eichner: "Toen ik, 20 jaar geleden, bij Alterbio begon lag de export hoger dan de binnenlandse verkoop. Zonder dat onze export is afgenomen zijn de rollen vandaag de dag omgekeerd."

Manager van Alterbio, Jean-Pierre Mathaly, zit al sinds 1985 in de biologische teelt. Zijn twee kinderen zijn bezig het bedrijf, dat nog steeds 100% onafhankelijk en in de familie is, over te nemen.


Jean Mathaly met zijn twee kinderen, Audrey en Adrien

Sweety Bonita

Alterbio is de grootste teler van zoete aardappelen in Europa. 'Sweety Bonita' aardappelen worden in Andalusië geteeld en op de Europese markt verkocht. Allemaal om de CO2 -voetafdruk te verminderen. Emmanuel Eichner: "Beetje bij beetje begint de zoete aardappel een goedlopend consumentenproduct in Europa te worden."

Alterbio begon zoete aardappelen met oranje vlees aan te bieden. In februari presenteerde het bedrijf een grotere diversiteit van het product. De campagne zal midden september starten.


José Balaguer, inkoper bij Alterbio presenteerde verschillende zoete aardappelen op de Fruit Logistica in februari 2018.


Emmanuel Eichner poseert met de Sweety Bonita mascotte.

Naast de zoete aardappel biedt Alterbio een breed scala aan producten aan. "Eén van onze motto's is 'het goede product in de juiste grond vinden'. We zijn ons bewust van de diversiteit in grond; er zijn producten die alleen in Afrika geteeld kunnen worden, of in Zuid-Amerika. Om zeker te zijn van een duurzame en ethisch verantwoorde teelt werken we alleen met goede en intelligente ketens."
 
Alterbio heeft vele samenwerkingsverbanden: ongeveer 200. "We hebben een nauw samenwerkingsverband met Tunesische telers. Ze produceren dadels en Maltese sinaasappelen, 'de koningin der sinaasappelen'. We hebben ook nauwe samenwerkingsverbanden in Peru, vanwaar we avocado's, gember, mango's en kurkuma importeren."

Herkenbaarheid

Alterbio verkoopt z'n producten onder verschillende merken. Elk merk wordt aan een zekere regio gelinkt. "De producten uit Zuid-Frankrijk worden onder het merk Couleurs Midi verkocht; dat gaat voornamelijk om steenfruit en wintergroenten, allemaal geteeld door lokale telers. Spaans citrus uit Valencia verhandelen we onder het merk Biovergel." Het Alterbio magazijn

Niets wordt weggegooid

"We gaan uit van drie waarden: respect voor mensen, commitment aan de teler en vernieuwing. We zijn erg begaan met maatschappelijk biologisch en we verdedigen onze waarden voor de maatschappij en toekomstige generaties. We gooien niets weg. Het hele jaar door werken we samen met voedingsorganisaties, zodat goederen die niet meer op de markt te brengen zijn aan mensen in nood gegeven worden."

"Wat betreft het consumeren van biologische producten heeft de Franse regering mooie woorden, maar financieel gezien wordt er niet veel geholpen. Het voorgenomen budget voor tuinbouw in 2019 is verminderd. Dit is niet zo bemoedigend en telers voelen zich steeds minder gesteund door de Franse regering. Gelukkig is er hulp uit Europa: telers worden meer regionaal dan direct door de Franse staat geholpen."

Voor meer informatie:

Alterbio
5 Rue Levavasseur
Z-I Saint-Charles
66000 Perpignan
04 68 68 38 2

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.